Hlavní obsah

Odboráři zadrželi vlaky, velká zpoždění nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kdo v pondělí jel mezi polednem a jednou hodinou odpoledne z některého krajského města či z Prahy vlakem, musel čelit minimálnímu zpoždění vlaků, které způsobili odboráři z Odborového sdružení železničářů (OSŽ), kteří cestujícím předávaly letáky a brožury na podporu nového Zákoníku práce.

Článek

"Podle Českých drah nedošlo k žádnému omezení provozu vlaků. Spoje jezdily podle jízdního řádu, některé vlaky byly zpožděné, ale z důvodu oprav na trati, " řekl mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

V Praze na hlavním nádraží odboráři zdrželi asi o dvě minuty rychlík do Letohradu, který měl odjíždět ve 12:10. Rychlík Vsacan sice odjel dokonce s devítiminutovým zpožděním, to ale nezpůsobili jen odboráři. Vlak do Prahy dojel již s 18minutovým zpožděním z Chebu. Po odpojení některých vagonů vyrazil na další cestu o devět minut později proti původně plánovanému odjezdu ve 12:15.

V Českých Budějovicích se stávka odborářů dotkla dvou rychlíkových vlaků do Plzně a Prahy. Vlak na Prahu zdrželi protestující čtyři minuty, na Plzeň však odjížděl o 13 minut později. V ostatních krajských městech ke zpoždění vlaků nedošlo vůbec.

Na letáku je mimo jiné napsáno: "Dnes vás zpozdíme o chvilku, abychom příště nemuseli stávkovat hodiny!" Celé znění letáku, si můžete přečíst zde.

"Chceme občany informovat, vyjádřit, co máme na mysli. Že si v žádném případě nepřejeme, aby se k tomu (k vládě) dostala Alena Páralová (stínová ministryně práce za ODS - pozn. red.), aby nám za tři, čtyři měsíce všechno, co jsme celé roky pracně instalovali, zrušila, jak vyhrožuje," řekl Dušek.

Protestují proti vetu Klause

Odboráři tak protestovali proti vetu prezidenta Václava Klause a snahám ODS - v případě volebního vítězství - zrušit nový Zákoník práce. Akce by měla být zároveň podle Duška nátlakem na poslance ČSSD a KSČM, aby opravdu v úterý na schůzi Sněmovny přehlasovali veto prezidenta, jak předem slíbili.

Klaus Zákoník práce vetoval, protože podle něj nepřináší zásadní pozitivní změny, je velmi komplikovaný a zvyšuje nepružnost pracovního trhu, která bude přispívat ke zvyšování nezaměstnanosti. "Zákoník je navíc posílením nerovnováhy ve vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec ještě více, než je tomu dosud, a to ve prospěch zaměstnanců," uvedl.

Strojvůdcům se ZP nelíbil z opačných důvodů

Federace strojvůdců naopak v březnu stávkovala proti Zákoníku práce. Strojvůdci protestovali proti paragrafu 24 nového Zákoníku práce, který stanoví, že pokud se odborové organizace v jednom podniku nedohodnou při kolektivním vyjednávání na postupu, je zaměstnavatel oprávněn uzavřít kolektivní smlouvu s organizací, která má největší počet členů. Strojvůdci jsou přesvědčeni, že taková praxe by vedla k likvidaci menších odborových organizací. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s protesty odborářů na železnici?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1402 čtenářů.

Reklama

Související články

Stávky se zúčastnila většina strojvůdců

Strojvůdci ve čtvrtek vyjádřili svůj nesouhlas s novým Zákoníkem práce stávkou, která začala přesně v poledne a skončila po půl hodině. Podle předsedy Federace...

Klaus vetoval Zákoník práce

Prezident ve středu večer podle očekávání vetoval nový Zákoník práce. Právu to potvrdil předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Václav Klaus tak krátce před...

Výběr článků

Načítám