Hlavní obsah

Odboráři ve při. Dufek vyrazil proti Středulovi kvůli minimální mzdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Asociace samostatných odborů (ASO) kritizuje požadavky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na zvýšení minimální mzdy o 2200 korun na 19 500 korun od ledna. Chce se zaměstnavateli o úpravě nejnižšího výdělku vyjednávat samo. Na úterní pražské konferenci ASO to řekl její předák Bohumír Dufek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Ostře se vymezil vůči šéfovi ČMKOS Josefu Středulovi. Podle Dufka svými návrhy dohodu se zaměstnavateli na výši přidání blokuje. Středula sdělil, že na Dufkova vyjádření nemá cenu reagovat a jakkoliv je komentovat.

ČMKOS je největší centrála v zemi, zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. ASO je druhá centrála.

Sdružuje 12 organizací se zhruba 110 000 odborářů. Patří do ní vlivné železničářské či lékařské odbory. Pohled vedení ČMKOS a ASO i jejich postup v řadě témat se liší dlouhodobě.

Ultimátum vládě. Pokojné odbory mají bojovnou náladu a sní o francouzském scénáři

Domácí

„My si to vyjednáme sami… Bláboly a nesmysly, které jdou z ČMKOS, není možné akceptovat. Ubližují našim odborářům. Oni jsou možná největší, ale my jsme nejvlivnější, protože dokážeme některé věci naším vlivem vyjednat,“ řekl na konferenci Dufek.

Uvedl, že vyzval prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje k jednání o minimální mzdě a požádá premiéra, „aby to možná moderoval“.

Ostře se vymezil vůči Středulovi. Podle Dufka šéf ČMKOS svými požadavky na růst minimální mzdy „zase zablokoval jednání“ a jeho postup končívá krachem. Představy ASO o růstu minimální mzdy její předseda ale neupřesnil.

Návrhy na zvyšování minimální mzdy projednává tripartita, tedy zástupci vlády, odborových centrál a zaměstnavatelů. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) několikrát zopakoval, že by se na přidání měli dohodnout odboráři a zaměstnavatelé.

Dosud se nikdy nedomluvili. Rozhodovat musela vláda. V programovém prohlášení slíbila, že zavede automatickou valorizaci. O podobě vzorce pro pravidelné přidávání zástupci ministerstva práce, odborů a podnikatelů jednají.

Minimální mzda, kterou pobírá asi 150 000 lidí, se zvedla letos od ledna o 1100 korun na 17 300 korun.

ČMKOS koncem dubna přišla s požadavkem, aby letos v polovině roku nejnižší výdělek vzrostl kvůli inflaci o 1000 korun a od začátku příštího roku o dalších 1200 korun. V součtu je to požadovaných 2200 korun navíc od ledna.

Představuje to růst o 13 procent. Zaměstnavatelé s výraznějším navyšováním nesouhlasí. Zmiňují stejné přidání, jaké se odhaduje pro příští rok u mezd, a to o šest procent.

Za problém nepovažují navýšení minimální mzdy, ale zaručených mezd. Ty představují nejnižší možný výdělek podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce. Vyplácejí se v osmi stupních od minimální mzdy do jejího dvojnásobku.

Vedení ASO a ČMKOS se neshodovala na růstu minimálních výdělků či platů ve veřejném sektoru už dřív.

V poslední době se lišila také v názoru na konsolidační balíček. Obě centrály postup vlády Petra Fialy (ODS) kritizují. Jejich výhrady i postup se ale liší. Dufek vystupuje na tiskových konferencích hnutí PRO a protivládních demonstracích nesystémových uskupení.

Odborář Dufek peče s Rajchlovou PRO. Středula to opět odmítá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám