Hlavní obsah

Ochrana pro huť Liberty Ostrava trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Huť Liberty Ostrava bude i nadále chráněna před všemi věřiteli, kterých je více než 1300, všeobecným moratoriem. Po zhruba pěti hodinách neveřejného jednání o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě. Samosoudce Viktor Břeska uvedl, že firma příští týden předloží věřitelům restrukturalizační plán.

Rozhodnutí soudu o moratoriu k huti Liberty OstravaVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Jednání bylo složité, i to rozhodování, ale věnovali jsme se tomu poctivě. Bylo provedeno řádné dokazování, a především bylo zjištěno, že nejsou splněny zákonné podmínky pro zrušení všeobecného moratoria. Proto restrukturalizační soud návrh na zrušení všeobecného moratoria zamítl,“ sdělil samosoudce po jednání.

Poukázal, že nebylo splněno především to, že by v návrhu na všeobecné moratorium byly uvedeny nepravdivé údaje. „A současně platí, že soud ani nezjistil, že by podnikatel sledoval svým všeobecným moratoriem nebo celkovou preventivní restrukturalizací nepoctivý záměr,“ nastínil Břeska s tím, že naopak má huť v dostatečném stadiu rozpracován restrukturalizační plán, který chce do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám.

Věřitelé budou mít na seznámení se s plánem určenou lhůtu a pak budou hlasovat o tom, zda navržený plán přijmou, či nikoli. „Hlasování buď může probíhat na schůzi organizované podnikatelem, nebo i mimo schůzi, a to ve lhůtě řekněme minimálně 15 dnů. Zjednodušeně řečeno, lze čekat, že by to mohlo být vyřešeno někdy třeba v dubnu,“ odhadl samosoudce Břeska. Pokud věřitelé restrukturalizační plán nepřijmou, může se Liberty obrátit na soud, aby jej potvrdil alespoň on.

Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí dodavatele energie Tameh

Ekonomika

K soudu přijel i Gupta

Moratorium bude chránit huť před věřiteli do 21. března. Podle Břesky ale může být prodlouženo, pokud o to firma požádá. „Pro prodloužení však musí být splněny již zpřísněné podmínky,“ upozornil.

Na zahájení jednání o platnosti ochrany hutě dorazil nečekaně i její majitel Sandeev Gupta. Po dvou hodinách soudní síň opustil. „Našim plánem je, aby se všichni zaměstnanci vrátili do práce a huť mohla opět vyrábět,“ řekl při odchodu ze soudní budovy. Víc situaci ani soud komentovat nechtěl.

Victor Theuns, vedoucí krizového štábu Liberty Ostrava, byl po rozhodnutí rád, že soud dal firmě možnost dokončit restrukturalizační plán. „Domníváme se, že máme připravený velmi kvalitní plán pro oživení oceláren Liberty Steel tady v Ostravě. To znamená, že dojde k oživení výroby tady v Liberty, zároveň tím zachráníme pracovní místa a také dojde k uhrazení nesporných pohledávek,“ přislíbil. Kolik huť celkově dluží, není jasné, hovoří se o částce přesahující 3,5 miliardy korun.

Zásadním průšvihem je ztráta práce, řekl věřitel ostravské hutě, který bojuje o přežití

Domácí

Tameh chce své peníze

Většinu, přes 2 miliardy, dluží Liberty Ostrava společnosti Tameh Czech za dodané energie. Tameh kvůli tomu skončil v úpadku a stejně jako huť je od 22. prosince odstaven z provozu. „Za tři poslední měsíce bohužel nepřistupovala Liberty Ostrava k řešení svých dluhů aktivně. Liberty by dle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace. To by mělo obnášet navrácení skoro osmi miliard, které Liberty půjčila svým sesterským společnostem, a následné zaplacení dvoumiliardového dluhu Tamehu. Jen takto se celá situace vyřeší,“ řekl v reakci na rozhodnutí soudu mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Mezi těmi, kdo se soudního jednání mohli účastnit, byl i předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Ten po jeho skončení uvedl, že pro něj jako zástupce zaměstnanců je nejdůležitější, že restrukturalizační plán počítá se dvěma možnostmi. „Buď s Tamehem, nebo bez Tamehu. Ale v každém případě s prvovýrobou. To znamená, že se rozjede vysoká pec. To je za mě nejpozitivnější informace, která u soudu zazněla,“ poznamenal Slanina a doplnil, že pokud se firma s Tamehem dohodne, počítá se se zahájením výroby v kratším čase. V opačném případě by se mohlo jednat až o měsíce.

Slanina také potvrdil, že zástupci Liberty přislíbili uhrazení všech závazků. „Odkud ty peníze vezmou, nevím, ale zaznělo, že se počítá s úhradou pro sto procent věřitelů,“ nastínil odborář.

Liberty Ostrava se s problémy potýká delší dobu, většina ze zhruba 6 tisíc zaměstnanců je už od 22. prosince doma a nechodí do práce, protože firma nevyrábí. Důvodem je, že se huť nemůže dohodnout s Tamehem na obnovení dodávek energií. Na příští týden dohodli odboráři společné jednání obou společností.

Pro získání dluhu udělám cokoli, říká věřitel, který před hutí Liberty odchytává manažery

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám