Hlavní obsah

Zásadním průšvihem je ztráta práce, řekl věřitel ostravské hutě, který bojuje o přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Více než 10 let budoval Roland Babka z Havířova tým chlapů, kteří se nebojí práce ve výškách a rozumí řemeslu. Během několika měsíců se mu však podnikání doslova rozpadlo pod rukama. Osmdesát procent obratu mu totiž zajišťovala smlouva s hutí Liberty Ostrava. A ta nyní stovkám věřitelů dluží miliardy korun a už dva měsíce stojí.

Foto: Pavel Karban

Už dva měsíce proudí hlavní branou huti Liberty Ostrava jen minimum lidí. Podnik nejede, a zatímco zaměstnanci a odboráři se začínají bouřit, věřitelé přemýšlí, zda své peníze ještě někdy uvidí.

Článek

„Kontrakt mám ještě na dva roky, ale v tuto chvíli tam neděláme nic,“ řekl majitel firmy RB Vertical – Roland Babka. To, že mu Liberty stále nějaké peníze dluží, potvrdil. Kolik, ale neřekl. „Nejsou to ale zásadní peníze,“ ujistil.

„Zásadním průšvihem je ztráta práce. V huti jsem sedmnáct let a vypracoval jsem se k tomu, že jsem tam zaměstnával asi pětadvacet specialistů na výškové práce. Měli jsme tam práci celý rok,“ nastínil s tím, že nyní je na tom hodně špatně. „Firmička šla skoro do kytek, bojujeme o přežití, skoro všechno jsme dělali pro Liberty. Víc jsme nestíhali.“

Tisíce lidí protestovaly v Ostravě za zachování výroby v huti Liberty

Domácí

Situaci označil Babka za velmi špatnou. „Z prosperující firmičky se během tří měsíců stala takřka nula. Tým se rozpadl, chlapi začali jezdit za prací do Norska a Německa. Snažím se udržet, ale je to složité,“ popsal a dodal, že pokud by huť skončila, což se prý nyní jeví jako pravděpodobnější, tak to bude extrémně složité. „Nevím, jestli se nám podaří sehnat dostatek zakázek, abychom vydělali aspoň na provoz,“ dumá Babka.

Zlatník hledá uplatnění jinde

Problémy huti poškozují i družstvo umělecké výroby Zlatník. „Zasáhlo nás to dost, protože Liberty je v podstatě náš největší partner,“ uvedl předseda družstevního představenstva Marek Pater. Na dotaz, zda platí, že huť jim dluží více než 4 miliony, neodpověděl.

Podle Patera je štěstím, že nedělali jen pro Liberty. „Máme i výrobu klimatizačního zařízení, které děláme jako jediní v republice do těžkých provozů s osmdesáti stupni. Takže se snažíme vykrýt výpadek z huti takhle,“ vysvětlil a přiznal, že jejich servisní mechanici jsou nyní, stejně jako hutníci, doma bez práce. „Snažíme se jim něco najít, ale jsou to zejména pomocné, údržbářské a úklidové práce.“

Aby se Zlatník uživil, hledá práci jinde. „Už máme zakázky na výrobu klimatizačních zařízení. A pokud to s Liberty skončí špatně, tak budeme muset změnit segment servisních prací. Snažíme se také oprášit naše kontakty na Slovensku a v Polsku, kam jsme dodávali,“ sdělil předseda Pater.

Neví, zda své peníze někdy uvidí

„Tři sta mi dluží. Vnímám to tak, že to už asi nedostanu,“ míní Pavel Muroň z Palkovic na Frýdecko-Místecku, který pro huť zajišťoval instalatérské práce. Existenční problémy kvůli nezaplaceným fakturám naštěstí nemá. „Samozřejmě tři sta mít a nemít je rozdíl. U mě ale byly dodávky do dvaceti procent, takže se z toho vzpamatuju,“ věří.

Omezit výrobu kvůli huti musela firma JKL Strojírenská výroba z Frýdlantu nad Ostravicí. Pro Liberty dělala asi 20 procent výroby. „Hodně nás to ovlivnilo. Ze dvou směn jsme přešli na jednu, lidi jsme museli zkombinovat, aby to vyšlo,“ řekl majitel firmy Jan Lacko, který má za to, že huť se už nevzpamatuje. Výši dluhu netajil. „Dva až tři miliony, a to máme ještě rozpracovanou výrobu, kterou jsme jim už nedodali. Bohužel je to tak specifické, že to jinde neprodáme. Asi to půjde do šrotu,“ řekl.

Pro získání dluhu udělám cokoli, říká věřitel, který před hutí Liberty odchytává manažery

Ekonomika

Těžce zvládá situaci i ostravská firma KJK Mont Steel. „Zatím nějakým způsobem fungujeme a doufám, že fungovat budeme i dál. Samozřejmě nás to drtí, protože pět milionů chybí. Nicméně nefungujeme jen pro huť, máme i jiné firmy, pro které pracujeme, vyrábíme, montujeme. Situace je těžká, ale zatím to zvládáme,“ ujistil jednatel Roman Kalužík.

Neplatili ani za služby

Mezi věřiteli hutě jsou také lékaři, lázně či služby. Například úklidové firmě Hadr a kyblík Čechy dluží podle jejího jednatele Roberta Barvíka okolo 4 milionů korun. Že by jim kvůli tomu hrozil úpadek, insolvence nebo propouštění, ale odmítl. „Bude záležet, jak budou platit dál. Momentálně platí, ale i tak budeme muset nějaké opatření přijmout,“ netajil.

Reagovat na situaci v huti už musela i společnost GTH catering, která se tam stará o stravu. „Optimalizovali jsme tam počet zaměstnanců, některým jsme nabídli práci jinde v regionu, část z nich je na překážkách v práci. O masivním či hromadném propouštění se nedá hovořit, navíc část zaměstnanců se ke konci ledna do práce vrátila,“ sdělila generální ředitelka Daria Choděrová. O pohledávkách se bavit nechtěla, sdělila pouze, že při jejich vymáhání budou postupovat podle legislativy.

Mluvčí hutě Kateřina Zajíčková sdělila, že společnost se nebude k jednotlivým věřitelům a výši jejich pohledávek vyjadřovat.

To, co nám nabídli, je mimo realitu, odmítá věřitel návrh hutě Liberty Ostrava

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám