Hlavní obsah

Obrana chce na nákupy 25 miliard, podporu nemá

Právo, Oldřich Danda

Velkou neznámou stále zůstává rozpočet armády. Ministru obrany Lubomíru Metnarovi(za ANO) se zatím podařilo jen ve vládě prosadit, aby příští rok dostala obrana 85 miliard. Z toho má jít 25 miliard na nákupy a modernizaci armády.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva premiér Andrej babiš, ministr obraný Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu Aleš Opata

Článek

Má v tom podporu premiéra Andreje Babiše i vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), ale pro takový rozpočet nemá vláda ve Sněmovně dost hlasů. Proti jsou stále komunisté, kteří jinak podporují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Trn z paty vládě nevytrhne ani SPD, která modernizační vojenské projekty tvrdě kritizuje.

Komunisté navrhují přesunout 10 miliard do vládní rezervy pro řešení epidemie. „My nevidíme důvody pro některé armádní nákupy, které se netýkají ochrany českých občanů. Pro nás jsou lidé víc než děla nebo vrtulníky,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip.

Vláda znovu posvětila sporné zakázky za miliardy

Domácí

Letos armáda hospodaří se 72 miliardami. Příští rok by měla získat o 13 miliard víc, tedy zmíněných 85 miliard. Podle rozpočtového výhledu vlády by mělo ministerstvo obrany v roce 2022 mít rozpočet 95 a o rok později 101 miliard korun.

Filip obhajoval návrh KSČM ve Sněmovně a řekl, že obrana už letos sotva dokáže utratit 72 miliard. „A kdo říká, že nenavýšení rozpočtu o deset miliard naruší bojeschopnost armády, tak vědomě lže. Je to nesmysl,“ řekl Filip.

Šéf SPD Tomio Okamura odmítá vyzbrojovací projekty kvůli tomu, že ze zakázek nebudou mít nic české firmy. „V této situaci vláda sype desítky miliard do cizích ekonomik, a to ani nemluvím o těch 15 miliardách na zastaralé americké vrtulníky,“ řekl Okamura.

Obrana koupí v Izraeli protiletadlový raketový systém za 10 miliard

Domácí

Armáda kupuje nová francouzská děla Ceasar za šest miliard nebo americké vrtulníky Bell za 15,6 miliardy. Příští rok chce také podepsat smlouvu na nová BVP za 52 miliard korun. Obrana nákupy hájí tím, že 30 až 40 procent z objemu zakázek získají čeští dodavatelé.

Rozpočet na rok 2021 prošel prvním čtením

Domácí

Babiš o sekání rozpočtu obrany nechce slyšet: „Zaznamenal jsem debaty ohledně rozpočtu a pevně věřím, že dostane rozpočet, který si zaslouží. Nutně potřebuje moderní výbavu,“ uvedl před časem premiér.

Podle rozpočtu ministerstva obrany by na investice mělo jít příští rok 25 miliard korun. Rozpočet už počítá s první splátkou 4,2 miliardy za 210 bojových vozidel pěchoty nebo s další splátkou za vrtulníky – 2,8 miliardy.

Metnar rozpočet hájí s tím, že desetimiliardový škrt by další modernizaci armády zastavil. „Byl by to konec rozvoje na daný rok, protože z těch 25 miliard máme 15 miliard již pod smlouvami,“ řekl Metnar.

Kolik má obrana platit za techniku
4,2 miliardy první splátka za BVP
2,8 miliardy další splátka za vrtulníky Bell
1,6 miliardy za lehká obrněná vozidla pro chemiky
1,7 miliardy na pronájem gripenů
668 milionů první splátka za osobní terénní auta Toyota Hilux
600 milionů splátka za protiletadlový raketový komplet RBS 70NG
500 milionů první splátka za děla Ceasar
Zdroj: návrh státního rozpočtu 2021

Výběr článků

Načítám