Hlavní obsah

Obchodníci ve Francii přestali automaticky vystavovat účtenky. Budou už jen na vyžádání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští obchodníci v úterý přestali automaticky vydávat zákazníkům papírové účtenky za zakoupené zboží nebo drobné služby. Cílem opatření je snížit počet dokladů a přispět k ochraně životního prostředí tím, že se omezí spotřeba papíru a energie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítá s tím nový zákon o tzv. cirkulární ekonomice, který parlament schválil už v roce 2020 a jenž po dvou odkladech nyní vstoupil v platnost, informovala televize BFMTV.

Podle ministerstva hospodářství a financí se ve Francii ročně vytiskne zhruba 12,5 miliardy účtenek. Doklady jsou ale příliš malé na to, aby lidé byli ochotni je sbírat a recyklovat.

Z hlediska dopadů na životní prostředí to představuje 150 tisíc tun papíru nebo 25 milionů pokácených stromů a 18 miliard litrů vody spotřebované při výrobě papíru.

Možnost získání účtenky tím ale nekončí. Obchodníci ji budou muset vystavit každému zákazníkovi, který o ni požádá.

Nadále se účetní doklady budou automaticky vydávat u trvanlivého a dražšího zboží, například elektrospotřebičů, počítačů nebo telefonů, kdy potvrzení slouží současně jako záruční list. Povinnost vystavit účtenku zůstává také v restauracích, hotelech nebo u služeb, jejichž cena přesahuje částku 25 eur (600 Kč).

Tři čtvrtiny změnu podporují

„Nejde o zrušení účtenek nebo zákaz jejího vydávání, ale o možnost ji odmítnout,“ vysvětlila ministryně pro menší a střední firmy, obchod a turistiku Olivie Grégoirová. „Kdo bude mít třeba pochybnosti o ceně, může o doklad požádat,“ dodala.

Podle průzkumů změnu podporují zhruba tři čtvrtiny Francouzů. Podobný podíl spotřebitelů ale současně hodlá o účtenky určitě žádat při nákupu potravin.

V Česku je taktéž obchodník povinen účtenku u běžných nákupů vydat, pokud ji kupující požaduje.

Kaufland zavádí modré recyklovatelné účtenky pro zelenější svět

Komerční články

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám