Hlavní obsah

Obchodní války se nebojíme a budeme bojovat až do konce, reaguje Peking na Trumpa

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud americký prezident Donald Trump naplní své pondělní hrozby a zavede cla na další čínské zboží, Peking bude reagovat okamžitě a neústupně. Podle agentury Reuters to v úterý uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Čína prý nechce obchodní válku, ale nebojí se bojovat až do konce.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Prezidenti USA a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching na archivním snímku

Článek

„Čína nechce bojovat v obchodní válce, ale nebojíme se toho,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang s tím, že Peking je otevřen dialogu rovného s rovným. „Pokud Spojené státy chtějí eskalovat obchodní třenice, rozhodně budeme reagovat a bojovat až do konce,“ dodal.

Trump se v pondělí v rozhovoru pro BBC nechal slyšet, že pokud se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nesetká na summitu skupiny zemí G20 koncem měsíce v Japonsku, uvalí cla na zbývající čínský dovoz.

Jedná se o cla na dovoz v objemu 300 miliard dolarů ročně, na který Washington zatím daň neuvalil. Již dříve však Washington uvedl, že tuto možnost zkoumá.

Keng Šuang zatím nepotvrdil, zda k setkání mezi Trumpem a Si dojde. Ministerstvo podle něj informaci zveřejní, jakmile ji bude mít k dispozici.

Minulý měsíc také americký prezident oznámil zvýšení cel na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,63 bilionu korun) ročně z 10 na 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám