Hlavní obsah

Obchodní válka velmocí zlevňuje v Česku benzin

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vliv eskalující obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou bude mít příznivý dopad na ceny benzinu a nafty u čerpacích stanic. V důsledku celních opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa a reakce čínské strany se totiž očekává, že zpomalí globální poptávka po ropě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Severomořská ropa Brent jen za posledních deset dní zlevnila o sedm dolarů na 58 dolarů za barel. „To je velmi výrazný pokles a na ceny pohonných hmot to bude mít příznivý vliv. Během následujících dvou týdnů očekáváme pokles cen u čerpacích stanic o 15 až 20 haléřů za litr,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

V současnosti se podle společnosti CCS prodává Natural 95 v průměru za 32,86 Kč a nafta za 31,98 Kč za litr.

Mezinárodní agentura pro energii v pátek uvedla, že v důsledku obchodní války se poptávka po ropě letos zvyšuje nejpomaleji od roku 2008.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 7. srpnu

„Ropný kartel OPEC sice těží nejméně za posledních pět let, ale kompenzuje to zvýšená těžba ve Spojených státech a Kanadě. Na trhu bylo v prvním pololetí více ropy, než bylo poptáváno, a ve druhém pololetí lze očekávat vyrovnaný stav. Cena ropy by se tak měla v několika příštích měsících pohybovat kolem 60 dolarů. Stejně tak lze očekávat i stagnaci cen pohonných hmot v České republice,“ doplnil Tomčiak.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka může obchodní válka vrátit na světové trhy íránskou ropu. Nová protekcionistická opatření by podle něho mohla snížit denní spotřebu ropy o 250 až 500 tisíc barelů.

„Bank of America či Merill Lynch odhadují, že Čína by jako odplatu mohla začít nakupovat íránskou ropu, na kterou Spojené státy uvalily sankce. To by na trh vrátilo až 1,5 milionu barelů ropy denně. V důsledku tohoto vývoje by se cena ropy mohla propadnout o 20 až 30 dolarů za barel. K tomu však zatím nedošlo,“ uvedl Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám