Hlavní obsah

O post šéfa ÚOHS se po Rafajovi uchází 11 lidí

Novinky, ČTK, bož

Ve stanovené lhůtě do pátečních 12 hodin obdržel Úřad vlády 11 přihlášek do výběrového řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl to mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Nový předseda nahradí Petra Rafaje, který rezignoval k 1. prosinci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bývalý předseda ÚOHS Petr Rafaj (vlevo) spolu s šéfem odboru hospodářské soutěže Michalem Petrem

Článek

Kromě náměstka ministra vnitra Petra Mlsny a bývalého místopředsedy antimonopolního úřadu Roberta Nerudy se o místo budou ucházet například nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom, bývalý místopředseda Michal Petr, státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta a bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Babiš ho s ostudou vyhodil z vlády, teď chce Kremlík řídit antimonopolní úřad

Ekonomika
Hynek Brom (45)
První místopředseda ÚOHS. Vystudoval právnickou fakultu Západočeské univerzity (ZČU). Od roku 2000 na ZČU vyučuje na katedře veřejné správy. Dva roky byl vedoucím sekretariátu hejtmana Plzeňského kraje. V roce 2002 byl za ODS zvolen místostarostou Městského obvodu Plzeň 4 (Doubravka), o čtyři roky později se zde stal starostou. Funkci opustil v roce 2009, kdy se stal ředitelem sekce veřejné podpory a správy ÚOHS a záhy i prvním místopředsedou úřadu. Od března 2016 stojí v čele sekce hospodářské soutěže ÚOHS.
Vladimír Kremlík (47)
Právník, bývalý ministr dopravy za ANO (od dubna 2019 do ledna 2020). Vystudoval obor sociální práce na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Začínal jako právník ve Fondu národního majetku (1999 až 2002). V roce 2002 krátce pracoval na Úřadu vlády, poté byl ředitelem sekce v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a ředitelem vzdělávací a konzultační o. p. s. Institut sociálního rozvoje. V roce 2007 byl správním ředitelem na ministerstvu dopravy, poté působil jako manažer v Letišti Praha. Mezi roky 2008 a 2011 působil jako koncipient v kanceláři Rowan Legal a poté v AK Volopich, Tomšíček & spol. Po složení advokátní zkoušky působil v letech 2012 až 2015 jako samostatný advokát. Před nástupem do čela MD byl od roku 2015 náměstkem pro právní služby a hospodaření s majetkem v ÚZSVM.
Petr Mlsna (41)
Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví a bývalý ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády ve vládě Petra Nečase (jako nestraník; prosinec 2012 až červenec 2013). Vystudoval Právnickou fakultu UK a německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK. V minulosti byl zaměstnancem odboru kompatibility s právem EU na Úřadu vlády ČR, ředitelem kabinetu ministra a předsedy Legislativní rady vlády, šéfem sekretariátu Legislativní rady vlády a ředitelem odboru vládní legislativy. V srpnu 2010 se stal náměstkem ministra spravedlnosti, poté byl náměstkem místopředsedkyně a v prosinci 2012 byl jmenován ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády. Poté byl náměstkem ministryně spravedlnosti a náměstkem ministra školství.
Robert Neruda (43)
Právník, partner a vedoucí týmu soutěžních právníků a ekonomů česko-slovenské advokátní kanceláře Havel a partners, bývalý místopředseda ÚOHS. Je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na ÚOHS pracoval již v letech 2000 až 2003, a to na mezinárodním odboru a jako ředitel analytického odboru a zástupce ředitele odboru fúzí. V letech 2004 a 2005 byl asistentem soudce Nejvyššího správního soudu. Po návratu na ÚOHS koncem roku 2005 se stal členem rozkladové komise pro veřejné zakázky a předsedou rozkladové komise pro hospodářskou soutěž. Od roku 2007 stál jako místopředseda v čele Sekce hospodářské soutěže. Z ÚOHS odešel v květnu 2010 na svou žádost.
Michal Petr
Vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Právnické fakulty Univerzity Palackého Olomouc, bývalý místopředseda ÚOHS. Působí i na katedře práva Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na ÚOHS byl zaměstnán od roku 2003 jako ředitel legislativně právního odboru, od roku 2009 jako ředitel sekce legislativy a mezinárodních záležitostí a v letech 2010 až 2015 byl místopředsedou úřadu pověřeným vedením sekce hospodářské soutěže. V letech 2011 a 2012 působil také u Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V roce 2015 odešel do akademické sféry, působil i jako poradce předsedy ÚOHS.
Jan Sixta (42)
Státní tajemník ministerstva zemědělství. Absolvent Právnické fakulty UK. Pracoval na různých pozicích ve státní správě, například na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a v CzechInvestu. Na MMR byl náměstkem ministra, poté byl náměstkem na ministerstvu zemědělství a prvním náměstkem ministra vnitra. Od května 2015 byl státním tajemníkem ministerstva financí, od září je ve stejné funkci na ministerstvu zemědělství.

Rafaj rezignoval k 1. prosinci. Premiér Andrej Babiš (ANO) na funkci poprvé vyhlásil výběrové řízení, dosud nového předsedu vybírali politici. Původně byla v podmínkách obsažena nutnost, aby kandidát měl bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné.

Podle protikorupčních organizací i opozičních Pirátů ale tato podmínka vylučovala kandidaturu kohokoliv mimo státní správu, vláda po jejich kritice podmínku vypustila.

Babiš hledá Rafajova nástupce, vypsal výběrové řízení

Domácí

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém.

Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám