Hlavní obsah

O nové lázeňské vouchery je zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si v lednu stáhli zhruba 18 tisíc nových voucherů na dvoutisícovou slevu do lázní. Ty jich nabídly 38 tisíc, téměř čtyři tisíce poukazů už bylo uplatněno na úhradu pobytů. Na dotaz Práva to uvedl Svaz léčebných lázní ČR (SLL) a agentura CzechTourism, přes jejíž web lidé tyto poukazy stahují.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha

Článek

„Tempo je rychlejší, než jsme si mysleli, dynamika je větší, než byl rozjezd u státních voucherů,“ řekl Právu Eduard Bláha, prezident SLL a ředitel lázní Luhačovice a Jáchymov.

Kromě členů svazu se do akce zapojila i některá partnerská zařízení zaměřená na wellness a na zahraniční klientelu. S nedostatkem cizinců se potýkají hlavně zařízení v západních Čechách a na Karlovarsku.

Do konce března

Projekt má pomoci podpořit návštěvnost poté, co na konci roku skončily státní čtyřtisícové vouchery pro občany. Slevu hradí zařízení ze svého, stát jim na ni nyní nepřispívá. Vouchery by měly být spotřebovány do konce března. „Pak věříme, že se možná nastartují opět ty státní a zdravotnické vouchery,“ dodal Bláha.

Státní poukazy končí, lázně chtějí vlastní

Domácí

Ministerstva pro místní rozvoj a zdravotnictví obnovení programů připouštějí, zatím ale definitivně rozhodnuto není. Do nového projektu, jehož spuštění bylo oficiálně představeno 6. ledna, se zapojilo zhruba 70 lázeňských zařízení, což jsou víc než dvě třetiny z celkového počtu.

Někteří váhají kvůli omikronu

Podmínkou využití je pobyt alespoň na šest nocí a využití pěti procedur, určené jsou pro lidi starší 18 let. Kromě Čechů je mohou využít i cizinci, občané EU. „Od začátku ledna si lidé na portálu Kudyznudy.cz stáhli zatím 18 tisíc voucherů, což vnímám jako skvělý impuls pro oživení cestovního ruchu,“ uvedl­ ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

„Pro turismus je však klíčové otevření hranic a zrušení cestovatelských restrikcí, což mimochodem nyní již doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Konkrétně lázeňským regionům by zvláště pomohlo, kdyby se usnadnil příjezd turistů z Ruska,“ dodal.

Nové poukazy na pobyt v lázních. Lidé mohou do března využít slevu 2000 korun

Ekonomika

Podle Bláhy se nyní návštěvnost lázní velmi liší, vytížené jsou hlavně ty zaměřené na léčbu dýchacích potíží, jako jsou Luhačovice nebo Mariánské Lázně. Ty využívají pacienti po covidu. Naopak lázně zaměřené na rehabilitaci po operacích pohybového ústrojí trpí nedostatkem pacien­tů, protože se tyto operace odkládaly.

Aktuálně na lázně dopadají i obavy z vrcholící vlny omikronu, kvůli které návštěvu lázní přehodnocují například někteří klienti vyššího věku.

Reklama

Související články

Klienti bojují s CK Blue Style o peníze

Zatímco naprostou většinu peněz za nevyužité vouchery za zrušené zájezdy vydané podle tzv. zákona lex voucher už cestovky klientům vyplatily, na soudní bitvu...

Výběr článků

Načítám