Hlavní obsah

Cestování v Evropě se do stavu před pandemií ještě pár let nevrátí

Evropský turismus se k předpandemickým číslům nevrátí dříve než v roce 2024. Tak to minimálně predikuje Evropská komise pro cestování (ETC), která sdružuje turistické centrály jednotlivých zemí. Navzdory silné letní sezoně bude letošek oproti roku 2019 výrazně slabší.

Foto: Profimedia.cz

Evropský cestovní ruch se bude ještě chvíli sbírat.

Článek

Podle predikcí ETC bude letošní rok, co se týče čísel, o 60 procent pod úrovní roku 2019. Data vycházejí zatím z poslední čtvrtletní publikace o vývoji situace v Evropě. Podle zprávy bylo množství příjezdů v polovině roku o 77 procent nižší než v posledním „normálním“ roce 2019. A to navzdory tomu, že se v Evropě očkuje poměrně rychle.

Příští rok vyrazte na Cookovy ostrovy nebo do Norska, radí Lonely Planet

Cestování

Je to způsobeno i pomalým, byť vytrvalým vzestupem letecké dopravy. Na číslech se projevila například větší absence dálkových letů, protože třeba Američané do Evropy prakticky necestovali.

Očkování nezachrání vše

Za pozvolným návratem k předpandemickým číslům mohou stát také nákladné testy, vstupní požadavky jednotlivých zemí, ale i obavy z nákazy či přenosu koronaviru, uvádí server Independent.

„Z naší poslední zprávy je jasně vidět, jakou roli sehrává očkování při rehabilitaci cestovního ruchu,“ uvedl šéf ETC Luís Araújo. „Vakcinace proti covidu-19 je klíčová při mírnění restrikcí a pomohla také nakopnout letní sezonu. Navzdory tomu nebude očkování dostačující,“ míní Araújo.

Podle šéfa komise bude nutné, aby se Evropa s blížící se zimou i nadále snažila obnovit svobodu pohybu a byla při tomto konání poněkud soudržnější, a to jak k cestování uvnitř EU, tak mimo ni.

Pandemie je nezastavila. Dálkové lety z Austrálie přes půl světa jsou stále ve hře

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám