Hlavní obsah

Nové poukazy na pobyt v lázních. Lidé mohou do března využít slevu 2000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mohou od ledna opět využít slevové poukazy na pobyt v lázních. Uplatnit je musí do konce března. Vouchery mají hodnotu 2000 korun, zaplatí je provozovatelé lázní. Nový projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní ČR a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) COVID lázně, který fungoval v uplynulých 18 měsících.

Foto: Libor Zavoral, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podmínkou využití je délka pobytu alespoň na šest nocí a využití pěti procedur, určené jsou pro lidi starší 18 let. Na první tři měsíce roku je k dispozici 30 tisíc poukazů.

Zájemci o slevový poukaz ho mohou stejně jako v předchozím období získat přes cestovatelský portál Kudyznudy.cz, který provozuje agentura CzechTourism.

Proti programu COVID lázně si tentokrát jednotlivá zařízení zvolí, kolik poukazů chtějí přijmout.

Lázně mají potíže se státními poukazy

Domácí

Nebude se tak opakovat situace, že by lázně nemohly zájemce přijímat kvůli limitu veřejné podpory, což bylo v minulém období podle ředitele CzechTourismu Jana Hergeta jednou z hlavních připomínek provozovatelů lázní.

Do nového projektu se podle viceprezidenta Svazu léčebných lázní ČR Martina Plachého zapojilo zhruba šest desítek lázeňských zařízení, což jsou dvě třetiny z celkového počtu.

Po prvním kvartálu se podle Plachého uskuteční hodnocení projektu a rozhodne se o případném dalším pokračování.

Úspěchem by podle něj bylo vyčerpat maximální počet nabízených voucherů. První čtvrtletí roku je z hlediska návštěvnosti pro lázně nejslabším obdobím.

Státní poukazy končí, lázně chtějí vlastní

Domácí

Program MMR COVID lázně začal fungovat 1. července 2020. K dispozici byly poukazy v hodnotě čtyři tisíce korun při pobytu na alespoň šest nocí spojený s minimálně pěti procedurami.

Resort dosud podle Hergeta proplatil 109 550 slevových poukazů z 438 milionů korun. O proplacení je možné žádat do konce ledna.

Program přilákal nové klienty

Lázeňská zařízení si program pochvalují. Zájem byl velký. Díky programu se také podařilo přivést do lázní, které byly v době nejtvrdších proticovidových opatření bez klientů, nové zákazníky.

Podle ředitele lázní Jáchymov a prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy by měl program pokračovat.

„Byla to skvělá myšlenka. Ale na začátku měla obrovské porodní bolesti. Program byl mediálně lépe prezentován než reálně připravený. Pak se reálný výsledek lišil od toho, co bylo deklarováno a slibováno,” řekl Bláha.

Itálie chce pomoct ekonomice. Rozdá lidem vstupy na termální koupele

Cestování

„A podepsala se na něm i evropská byrokracie, kdy proplácení trvalo dlouho a prodloužení z roku 2020 na rok 2021 trvalo dlouho. Ale když od toho odhlédnu, tak to mělo významný přínos v tom, že to probudilo zájem tuzemců o lázně,” dodala.

Tuzemské lázně kvůli pandemii koronaviru podle Plachého v roce 2020 evidovaly zhruba o dva miliony pobytů méně než v době před vypuknutím krize.

Výsledky za loňský rok nejsou zatím dostupné, podle Plachého ale budou do velké části kopírovat rok 2020. Dá se očekávat zlepšení maximálně v jednotkách procent, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám