Hlavní obsah

O Český Telecom má zájem deset společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O většinový státní podíl v Českém Telecomu má podle Fondu národního majetku (FNM) zájem deset společností. Tolik jich projevilo zájem o informační memorandum k prodeji. Jsou mezi nimi jak telekomunikační firmy, například France Telecom, tak finanční investoři, například PPF nebo Citigroup Venture. Vláda si od prodeje Telecomu slibuje až 60 miliard korun.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Kromě France Telecomu, o jehož účasti se dlouho spekulovalo, se podle očekávání přihlásila dánská TDC a švýcarský Swisscom. Informační memorandum dostanou i španělská firma Telefónica, belgický Belgacom a největší mobilní operátor na světe Vodafone. Investoři se mohou ucházet pouze ve spojení s některým z operátorů.

Zájem původně měly i skandinávské společností TeliaSonera a Telenor, nakonec ale o memorandum nepožádaly.

Firmy, které memorandum získají, musí předběžné nabídky předložit do 3. února. Kromě ceny musí navrhnout, co zamýšlí s Telecomem udělat, důležitá bude i pasáž návrhu týkající se dcečinné společnosti Eurotel. Postupující do druhého kola vybere vláda už v polovině února. Pokud nikdo nesplní její představy, může rozhodnout, že raději prodá firmu přes burzu.

Kdo měl předběžný zájem o Český Telecom

operátoři

:: Belgacom (Belgie)

:: France Telecom (Francie)

:: Swisscom (Švýcarsko)

:: TDC (Dánsko)

:: Telefonica (Španělsko)

:: Vodafone (Velká Británie)

finanční investoři

:: Blackstone/CVC/Providence

:: Citigroup Venture Capital

:: PPF

:: SPO Partners.

Pokud se druhé kolo uskuteční a výherce z něj nevyjde, přijde opět na řadu burza. Cena firmy na trhu je nyní asi 65 miliard korun, což je víc, než zřejmě uchazeči nabídnou.

Reklama

Související články

Ministři se dohodli na plánu prodeje Telecomu

O většinový podíl v Českém Telecomu se mohou ucházet i finanční investoři. Ačkoliv kabinet původně chtěl, aby Telecom získal silný partner, který působí...

Výběr článků

Načítám