Hlavní obsah

O Český Telecom má zájem deset společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O většinový státní podíl v Českém Telecomu má podle Fondu národního majetku (FNM) zájem deset společností. Tolik jich projevilo zájem o informační memorandum k prodeji. Jsou mezi nimi jak telekomunikační firmy, například France Telecom, tak finanční investoři, například PPF nebo Citigroup Venture. Vláda si od prodeje Telecomu slibuje až 60 miliard korun.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Kromě France Telecomu, o jehož účasti se dlouho spekulovalo, se podle očekávání přihlásila dánská TDC a švýcarský Swisscom. Informační memorandum dostanou i španělská firma Telefónica, belgický Belgacom a největší mobilní operátor na světe Vodafone. Investoři se mohou ucházet pouze ve spojení s některým z operátorů.

Zájem původně měly i skandinávské společností TeliaSonera a Telenor, nakonec ale o memorandum nepožádaly.

Firmy, které memorandum získají, musí předběžné nabídky předložit do 3. února. Kromě ceny musí navrhnout, co zamýšlí s Telecomem udělat, důležitá bude i pasáž návrhu týkající se dcečinné společnosti Eurotel. Postupující do druhého kola vybere vláda už v polovině února. Pokud nikdo nesplní její představy, může rozhodnout, že raději prodá firmu přes burzu.

Kdo měl předběžný zájem o Český Telecom

operátoři

:: Belgacom (Belgie)

:: France Telecom (Francie)

:: Swisscom (Švýcarsko)

:: TDC (Dánsko)

:: Telefonica (Španělsko)

:: Vodafone (Velká Británie)

finanční investoři

:: Blackstone/CVC/Providence

:: Citigroup Venture Capital

:: PPF

:: SPO Partners.

Pokud se druhé kolo uskuteční a výherce z něj nevyjde, přijde opět na řadu burza. Cena firmy na trhu je nyní asi 65 miliard korun, což je víc, než zřejmě uchazeči nabídnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám