Hlavní obsah

Nového dodavatele elektřiny si loni našlo přes 700 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní počet lidí změnil v loňském roce dodavatele elektřiny. Jak ukázala data Operátora trhu s elektřinou (OTE), jednalo se o 713 783 zákazníků, což je téměř o 268 tisíc více než v 2020. Hlavním důvodem je loňský konec dodavatelů energií v čele se společností Bohemia Energy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Největší počet změn se odehrál v listopadu, kdy k novému dodavateli přešlo 161 721 odběratelů, vyplývá z dat OTE. Souvisí to s koncem skupiny Bohemia Energy, která přestala svým zákazníkům dodávat energie 13. října 2020.

Do té doby největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku dodávalo elektřinu více než 600 tisícům domácností, plyn dalším více než 300 tisícům.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na trzích skončili i menší dodavatelé jako například Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, Ray Energy, která dodávala energie zhruba 3000 lidem či Český Energetický Dodavatel s více než 7000 odběrateli.

Nového dodavatele plynu si loni našel rekordní počet lidí

Ekonomika

Rekordní byly loni počty změn dodavatelů i u plynu. Podle dat OTE jich bylo celkem 384 998. V porovnání s rokem 2020 je to o téměř 184 tisíc více.

Podle dřívějších vyjádření analytiků si zákazníci, kteří museli změnit dodavatele, bez výjimky u nových dodavatelů významně pohoršili. Na trhu totiž podle nich není produkt, který by se jen trochu blížil podmínkám, na které byli zákazníci zvyklí u Bohemia Energy.

Zdražovat se bude i letos

Se zdražováním elektřiny i plynu musí zákazníci počítat i v letošním roce, vyšší ceny totiž oznámila řada dodavatelů. Například Pražská teplárenská zvýšila ceny již od 1. prosince. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 Kč více. ČEZ zdražil od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně.

Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku ceny nenavýšila, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k loňskému 1. září, navýšení bylo o sedm procent.

Plně liberalizovaný trh s elektřinou je v České republice od roku 2006, trh s plynem od roku 2007. Od té doby si mohou sami zákazníci vybírat svého dodavatele energií.

Anketa

Změnili jste v loňském roce dodavatele energií?
Ano
69,7 %
Ne
30,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám