Hlavní obsah

Nošovická automobilka Hyundai zvýší mzdy o sedm procent

Právo, Novinky, ab, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Základní mzdy v nošovické automobilce Hyundai se od dubna zvýší v průměru o sedm procent. Zaměstnancům to garantuje nový mzdový dodatek kolektivní smlouvy, který zástupci vedení firmy a odborové organizace podepsali ve středu večer.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Vedle navýšení základních mezd se vedení firmy a odbory dohodly také na výročním bonusu ve výši 50 procent základní mzdy zaměstnance, který bude záviset pouze na docházce, resp. na absencích, a bude vyplacen v prosinci.

K dohodě dospěly také u příplatků za mimořádné směny. V případě mimořádné pracovní směny připadající na den pracovního volna přísluší zaměstnanci kromě mzdy a příplatků podle Zákoníku práce a kolektivní smlouvy navíc fixní příplatek ve výši 400 korun za směnu.

„Vzhledem k tomu, že v loňském roce nebyly tarify základních mezd navýšeny vůbec, souhlasili jsme letos se zvýšením o sedm procent, protože je takto kompenzován i loňský rok,“ řekl generální manažer oddělení lidských zdrojů Jaromír Radkovský.

Fixní bonus 400 korun k základní mzdě a všem zákonným příplatkům za mimořádný přesčas v den pracovního volna je podle něj motivací zaměstnanců, pokud by společnost Hyundai při nárůstu počtu zakázek potřebovala zorganizovat mimořádnou sobotní směnu.

Mzdy rostly i u konkurence

Mzdy v předešlých dnech rostly již i u konkurenčních automobilek. Například mladoboleslavská Škoda Auto se dohodla s odbory na růstu mezd o 2,7 procenta. Za duben navíc ještě dostanou zaměstnanci mimořádný příplatek deset tisíc korun. Doposud činila ve škodovce průměrná mzda 26,5 tisíce korun. [celá zpráva]

Obdobně je tomu i v kolínské TPCA, kde se vedení dohodlo s odbory na mimořádném příplatku ve výši 4,5 tisíce korun za květen. Mzdy pak porostou o 2,5 procenta.

V jednotlivých podnicích tak mzdy vzrostou více, než kolik má činit letošní průměrná inflace. Ta by měla dosáhnout podle analytiků zhruba dvou procent. Právě růst mezd nad úroveň inflace byl hlavní podmínkou škodováckých odborů, ty v případě neshody s podnikem hrozily stávkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám