Hlavní obsah

Nezaměstnanost vzrostla na 2,8 procenta

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v srpnu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla 2,8 procenta. O rok dříve činila jen 1,9 procenta. V porovnání s červencem se zvýšila o desetinu procentního bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Článek

V mezinárodním srovnání je česká nezaměstnanost stále nízká. „Nezaměstnanost od února mírně roste, avšak ve srovnání s jinými státy EU je ta česká stále nejnižší,“ připomněl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

U mužů činila míra nezaměstnanosti 2,7 procenta, u žen 2,8 procenta.

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejvíce za tři roky

Ekonomika

Svoje data o nezaměstnanosti pravidelně zveřejňuje Úřad práce ČR, který vychází z jiné metodiky. Podle něj míra nezaměstnanost v srpnu činila 3,8 procenta oproti 2,7 procenta o rok dříve.

Na zvýšení nezaměstnanosti se do značné míry podílí globální pandemie nemoci covid-19. S ní souvisí také restriktivní vládní opatření a částečný útlum mezinárodního obchodu.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Propouštět chce méně firem než na jaře

Zaměstnavatelé v Česku hlásí pro závěrečné čtvrtletí roku mírně optimistické plány náboru pracovních sil. Osm procent z nich dokonce očekává růst počtu...

Výběr článků

Načítám