Hlavní obsah

V Británii od začátku epidemie přišlo o práci skoro 700 tisíc lidí

Novinky, bož

Od března do srpna ve Velké Británii zaniklo 695 tisíc pracovních míst. V samotném srpnu oproti červenci ubylo 36 tisíc pracovních míst. O datech tamního statistického úřadu v úterý informoval server listu Financial Times.

Foto: Carl Recine, Reuters

Okno pracovní agentury ve městě Stoke-on-Trent

Článek

Zhruba dva miliony dočasně nezaměstnaných se vrátily do práce. Dočasně bez práce je tak aktuálně přes pět milionů lidí. Většině z nich podle údajů britského statistického úřadu stát v rámci kurzarbeitu hradí až 80 procent mzdy.

„Znovuotevření ekonomiky po karanténě možná letos v létě zvýšilo ekonomickou aktivitu, ale rozhodně nenastartovalo oživení na trhu práce,” uvedl ekonom think tanku Resolution Foundation Nye Cominetti.

Firmy sice nabírají více nových zaměstnanců než v době vrcholící karantény, nicméně počet volných míst je stále 40 procent pod úrovní stavu před pandemií.

Nezaměstnaných je nejvíce od krizového roku 2009. Jejich počet ve druhém čtvrtletí vzrostl o 58 tisíc meziročně a o 48 tisíc oproti prvnímu čtvrtletí. Míra nezaměstnanosti v kvartále vystoupala na 4,1 procenta.

V Británii v době pandemie zaniklo skoro tři čtvrtě milionu pracovních míst

Ekonomika

I tak zůstává míra nezaměstnanost poměrně nízká. Podle statistiků je to dáno tím, že se do tohoto čísla nezapočítávají lidé, kteří si aktivně nehledají nové zaměstnání.

Britové v reakci na pandemii a její vliv na trh práce zavedli vlastní verzi kurzarbeitu. Od 1. března 2020 vláda uhradí zaměstnavatelům 80 procent nákladů na mzdu každého zaměstnance, který v souvislosti s epidemií nemůže pracovat.

Tento příspěvek je nicméně zastropován částkou 2500 liber (72 900 korun) měsíčně. Stát se v tomto případě postará i o odvody na důchod a pojištění v nezaměstnanosti.

Reklama

Související články

Mzdy v Británii rostou nejrychleji za deset let

Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce listopadu zvýšily nejvíce za deset let a růst zaměstnanosti předčil očekávání. Průměrná týdenní mzda...

Výběr článků

Načítám