Hlavní obsah

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejvíce za tři roky

• Aktualizováno

Na konci srpna bylo v Česku bez práce přes 279 000 lidí, což je nejvyšší srpnová hodnota od roku 2017. Oproti červenci počet nezaměstnaných klesl téměř o šest stovek, míra nezaměstnanosti přesto zůstala na 3,8 procenta. Meziročně však stoupla o 1,1 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Loni na konci osmého kalendářního měsíce bylo bez práce o 74 289 lidí méně než letos. Počet volných pracovních míst v srpnu oproti červenci vzrostl o 6540 na 340 823, meziročně ale volných pozic ubylo o více než 9700.

„Největší zájem je o pozice dělníků, uklízečů, řidičů nákladních aut, kuchařů a zedníků. Tři ze čtyř míst vyžadují pouze základní vzdělání,” upřesnila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

I přes složité měsíce uplynulého půl roku trh práce v Česku podle Maláčové nadále vykazuje velmi dobrou kondici. „Stále máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie podle aktuálních informací. Myslím si, že to je zásluha vládních opatření,” uvedla ministryně.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta, bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Ekonomika

Za dobrým vývojem je podle Maláčové hlavně kurzarbeitový program Antivirus a půlroční odpuštění odvodů. Důvodem je ale i to, že firmy nejdřív propouštěly agenturní pracovníky a cizince a omezily spolupráci s takzvanými dohodáři. Lidé v létě také čerpali dovolenou a absolventi vysokých škol začali později nastupovat do zaměstnání, dodala Maláčová.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupl v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovala Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu oproti červenci naopak klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám