Hlavní obsah

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v dubnu v porovnání s předchozím měsícem klesla o desetinu procentního bodu na 3,3 procenta. Bez práce bylo 243 658 lidí, asi o devět tisíc méně než v březnu. Počet volných pracovních míst se snížil přibližně o 16 000, zaměstnavatelé jich nabízeli 344 350. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 4,1 procenta.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

"Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od ekonomického vývoje s ohledem na průběh válečného konfliktu na Ukrajině či aktuální pandemické situace a s ní spojených přijatých bezpečnostních opatření," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku 35 943 Ukrajinců. Nejvíce jich pracuje v Plzeňském kraji, a to bezmála 5900. Ukrajinci nejčastěji nacházejí uplatnění jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě nebo v dopravě.

"Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku," uvedl Najmon.

Uprchlíci ve firmách zápolí s češtinou

Ekonomika

Ukrajinky momentálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. "Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem," dodal Najmon.

Situace na pracovním trhu v dubnu ovlivnily také sezonní práce, které už byly v plném proudu. Týká se to zejména stavebnictví, gastronomie a cestovního ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu se také konají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci veřejně prospěšných prací.

Práci chceme, ale ona není, říkají ukrajinští romští běženci v Bezděčíně

Domácí

Nejvyšší nezaměstnanost má Ústecký kraj

Nejnižší nezaměstnanost měl v dubnu Pardubický kraj, bez práce tam bylo 2,3 procenta lidí. Následují jižní Čechy s mírou nezaměstnanosti 2,4 procenta. Naopak v Ústeckém kraji je nezaměstnanost 5,3 procenta, nejvíce v Česku.

Mezi okresy je nejvyšší podíl lidí bez práce na Karvinsku, a to 8,3 procenta. Na Mostecku činí 6,7 procenta, na Chomutovsku 6,4 procenta a na Bruntálsku 6 procent.

Náročné profese mají chodit do penze dřív už příští rok

Ekonomika

Na opačném konci žebříčku je okres Praha-východ s nezaměstnaností 1,1 procenta. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov, Rychnov nad Kněžnou, Jindřichův Hradec, Plzeň-jih a Jičín.

Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče. Na Karvinsku je to 9,7 uchazeče, naopak v okrese Praha-východ je to jen 0,1 uchazeče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám