Hlavní obsah

Nezaměstnanost v ČR se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 0,2 bodu na 3,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku na konci loňského roku stoupla na 3,5 procenta, to je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu. O práci se ucházelo 258 173 lidí, zhruba o 12 600 více než o měsíc dříve.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Současně mírně ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé nabízeli 343 148.

Jejich nabídka tak byla dál vyšší než počet uchazečů. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, informoval v pondělí Úřad práce ČR. Analytici zveřejněný nárůst nezaměstnanosti očekávali.

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Ekonomika

Až do prosince nezaměstnanost loni od března víceméně klesala. Podle pracovního úřadu situace na pracovním trhu v prosinci ale odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a běžnému vývoji na konci, kdy nezaměstnanost pravidelně roste.

Ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že s příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství nebo ve stavebnictví a do evidence se hlásí větší počet lidí, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost.

Nezaměstnanost během celého loňského roku pak podle ředitele kopírovala klasickou vývojovou křivku, která zohledňuje sezonní vlivy.

Práce se teď v Česku hledá dobře

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám