Hlavní obsah

Práce se teď v Česku hledá dobře

Češi mají soudě podle nízké nezaměstnanosti a vysokého počtu volných pracovních míst napříč obory velmi slušné vyhlídky získat stabilní a dobře placenou práci. A nejsme už jen levná montovna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

I ve skladech a logistických centrech, kterých u nás stále rapidně přibývá, roste podíl automatizace. Ta ovšem vyžaduje nejen kvalifikované programátory, ale i operátory. A do toho stále chybějí tisíce dělníků a řemeslníků.

„Fronty na úřadech práce se rozhodně netvoří. Počet nezaměstnaných klesá z krátkodobého i z dlouhodobějšího pohledu. Úřady práce v prosinci hlásily 344 840 volných pracovních míst. Ani zima nepřinese skokový nárůst míry nezaměstnanosti,“ řekla ekonomka Markéta Šichtařová.

Nízká fluktuace
Fluktuace v některých oborech podle průzkumu Grafton Recruitment klesá. Lidé o změně zaměstnání často jen uvažují.
V IT by pouze desetina zaměstnanců využila zajímavé nabídky, pokud by přišla.
Trochu více se po nové práci příležitostně poohlížejí pracovníci z obchodu a marketingu (22 procent) či z podnikových služeb (30 procent), nejvíce pak z výroby, kde si práci aktivně hledá čtvrtina zaměstnanců.
Dalších 37 procent by využilo dobrou nabídku, pokud by se jim naskytla.

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Ekonomika

Například v IT nezaměstnanost prakticky neexistuje. Bezmála 90 procent oslovených IT odborníků nehledá práci a ti, kteří se ohlížejí po jiné pozici, tak činí z důvodu vidiny lepšího výdělku nebo toho, že budou mít více volného času. Vyplývá to z průzkumu společnosti No Fluff Jobs, kterého se účastnilo téměř 800 Čechů ve sféře IT.

Ani zima nepřinese skokový nárůst míry nezaměstnanosti
Markéta Šichtařová, ekonomka

Čeští IT odborníci zároveň patří mezi nejlépe placené v oboru v regionu střední a východní Evropy. Třetina z nich vydělává víc než 67 tisíc měsíčně.

Roboti lidi nevytlačí

Řešením nedostatku lidí v provozech je právě větší nástup automatizace, což ovšem zvyšuje poptávku právě po IT specialistech. V průzkumu poradenské společnosti PwC mezi generálními řediteli českých firem jich 92 procent uvedlo, že je uzávěry ekonomik přiměly využívat více digitální nástroje. A 77 procent českých firem tvrdí, že zavedlo nové technologie.

Digitalizace v následujících letech ve světě povede i k velké proměně pracovního trhu. Podle předpokladů PwC v další dekádě zmizí nebo se zásadně promění až třetina pracovních pozic. Polovina procesů přitom půjde automatizovat už za využití současných technologií.

Pandemie přispěje k urychlení digitalizace a robotizace

Finance

„Neznamená to, že digitalizace zvýší nezaměstnanost. Lidé nadále zůstanou největším bohatstvím každé firmy, jejich potenciál bude možné využít na specializovanější činnosti. Digitalizace je ale pro firmy absolutní nutnost k tomu, aby vůbec přežily,“ shrnula partnerka PwC Olga Cilečková.

Ruce, ty se cení

Odborníci se zároveň shodují, že chybějící lidé především v dělnických profesích nejsou jen záležitostí několika měsíců, nedostatek pracovníků přetrvá delší dobu. Firmy se tak budou v hledání nových lidí předhánět, nabízet nové výhody, roste zájem o rekvalifikační kurzy.

Rostoucí zájem starších pracovníků o rekvalifikace například na podlaháře a obkladače Právu potvrdilo i vedení pražského středního odborného učiliště Jarov. Není divu. Podle portálu Nejřemeslníci.cz chybí v ČR až 300 tisíc vyučených pracovníků. To odpovídá i odhadům Hospodářské komory ČR.

Z kravaťáka automechanik. Lidé častěji mění profesi

Ekonomika

Pětina všech oficiálně nahlášených volných pracovních míst na úřadech práce je určena právě pro řemeslníky a opraváře. Zaměstnavatelům se přitom bezmála 26 tisíc těchto míst nedaří obsadit ani za rok.

Zaměstnavatelé nejvíce poptávají zedníky, kamnáře, dlaždiče a montéry suchých staveb (sádrokartonáři), svářeče, řezače plamenem a páječe, nástrojaře, řemeslníky a kvalifikované pracovníky hlavní stavební výroby, seřizovače a obsluhu obráběcích strojů. Mechanici, elektromechanici, montéři či lakýrníci si oficiálně podle statistických výkazů vydělávají kolem 40 tisíc měsíčně hrubého.

Reklama

Výběr článků

Načítám