Hlavní obsah

Nezaměstnanost stoupla, uchazečů je po dlouhé době víc než volných míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v prosinci loňského roku stoupla na 3,7 procenta z listopadových 3,5 procenta. Uchazečů o práci přibylo o 16 000 na 279 227. Počet volných míst opět klesl, a to o 7000 na 271 789. Poprvé od loňského ledna tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných míst. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR. Předloni v prosinci byla míra nezaměstnanosti stejná. Bez práce bylo tehdy 271 803 lidí a volných míst 288 647.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v ČR

Článek

Úřad upozornil, že nezaměstnanost na konci roku roste pravidelně. S příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost.

Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o zaměstnance převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. Na přibližně tři čtvrtiny volných míst zaměstnavatelé hledají uchazeče se základním či nižším vzděláním, dvě třetiny pak jsou místa vhodná i pro cizince.

Bez práce jsou nejčastěji lidé s nižší kvalifikací, především vyučení bez maturity a se základním vzděláním. Průměrný věk nezaměstnaných byl v prosinci 42,8 roku.

Jurečka: Na nízké nezaměstnanosti se podílí i integrace 121 tisíc ukrajinských uprchlíků

Domácí

Nejvyšší nezaměstnanost byla v prosinci v Ústeckém kraji, činila tam 5,7 procenta. Naopak v Praze byla míra nezaměstnanosti 2,8 procenta, nejméně v ČR. Pod tři procenta se dostala ještě ve Zlínském a Plzeňském kraji.

Nezaměstnanost se téměř rok v podstatě nezměnila

„Navzdory chabým výsledkům české ekonomiky způsobeným útlumem v řadě odvětví na trhu práce se situace nijak zásadně nezměnila. Nárůst nezaměstnanosti v prosinci byl sezonní, dokonce lze říct, že očištěná nezaměstnanost se vlastně už téměř rok v podstatě ani nezměnila,“ komentoval prosincová čísla ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa přetrvává na českém trhu práce negativní skutečnost, a sice že „nízký podíl lidí bez práce znamená problém pro firmy při hledání nových pracovníků a v důsledku to dlouhodobě nic dobrého nepřináší ani zaměstnancům. Ti z obavy o budoucí příjmy zůstávají na svých pozicích bez možnosti růstu“, uvedl.

V lednu statistika nezaměstnanosti podle něj vykáže podobně mírný nárůst, poté už ale začne klesat k nižším hodnotám. „Pravdou je, že domácí čísla jsou tradičně tak nízká, že pokud se vyšplhají na čtyři procenta, tak i tehdy budeme hovořit o nízké nezaměstnanosti,“ dodal.

Pravidla pro opakované podpory v nezaměstnanosti budou přísnější

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám