Hlavní obsah

Jurečka: Na nízké nezaměstnanosti se podílí i integrace 121 tisíc ukrajinských uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku pracuje a odvádí daně přes 121 tisíc ukrajinských uprchlíků. I to se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) částečně projevuje na nejnižší nezaměstnanosti z celé EU. Vláda navíc podle něj chystá legislativní změny, aby zjednodušila firmám, kterým stále chybějí lidé, najímat zahraniční pracovníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Dle ve středu zveřejněných dat Úřadu práce ČR nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,5 procenta. To je podle úřadu nejméně v celé EU.

„Je to velmi pozitivní zpráva. Bereme ji trochu jako samozřejmost, a tak to není,“ okomentoval po jednání vlády data ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že vláda tomu svými kroky napomohla.

Podle ministra Česko za poslední rok a čtvrt integrovalo na pracovní trh 121 660 lidí z Ukrajiny s dočasnou ochranou, což jsou váleční uprchlíci. Ukrajinci pracující v Česku před vypuknutím války na Ukrajině se do čísla nezapočítávají. „Osmdesát procent z nich pracuje v rámci pracovněprávních vztahů, které jsou plně zpojistněné. Tedy jsou tu odvody na zdravotním, sociálním a daních, které jsou podle našich odhadů ročně už přes 18 miliard korun,“ upřesnil Jurečka.

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,5 procenta

Ekonomika

„Zapojují se do profesí, které jsme dlouhodobě nedovedli obsadit našimi pracovníky. Pracují často ve zdravotnických či sociálních službách, klíčových službách pro zajištění dobré péče pro občany ČR,“ dodal.

Tuzemské firmy si dlouhodobě stěžují, že nemají dostatek pracovníků a aktuálně je volných pozic přes 280 tisíc. I proto vláda podle Jurečky na příští rok navýšila kvótu pro zahraniční pracovníky o 20 tisíc. Zároveň připravuje kabinet novely několika zákonů, které by zjednodušily procesy tak, aby pro firmy nebylo příliš složité zahraniční pracovníky získávat.

„Děláme tyto kroky proto, že kdybychom využili plně volné pozice, které ty firmy poptávají, tak jen na základních odvodech by to bylo do rozpočtu plus 45 miliard korun. Je potřeba ale tyto změny udělat bezpečně, abychom neohrozili bezpečnost České republiky, a aby zahraniční pracovníci byli ze zemí, které nám jsou hodnotově a kulturně blízké,“ uzavřel Jurečka.

V postoji k uprchlíkům jsou Češi rozpolceni

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám