Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 2,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku dosáhla v prosinci loňského roku 2,2 procenta. Meziročně se snížila o 1,1 procentního bodu. Vychází to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Také v prosinci byl podíl lidí hledajících zaměstnání na velmi nízké úrovni. U žen míra nezaměstnanosti klesla na 2,5 procenta a u mužů se udržela pod dvouprocentní hranicí. To jsou hodnoty obdobné jako v předcovidovém roce 2019,“ řekl k výsledkům nezaměstnanosti Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Míra zaměstnanosti se v prosinci zvýšila o 1,3 procentního bodu na 75,1 procenta. U mužů činila zaměstnanost 81,8 procenta, u žen 68,1 procenta.

Česko má třetí nejnižší nezaměstnanost mladých v EU

Ekonomika

Zvýšila se také míra ekonomické aktivity. Ta dosáhla na 76,8 procenta a proti prosinci 2020 vzrostla o půl procentního bodu.

Statistiky nezaměstnanosti vedou i další instituce. Například podle dat evropského statistického úřadu Eurostatu byla v Česku míra nezaměstnanosti v loňském prosinci 2,1 procenta. Je tak nejnižší v celé Evropské unii.

Nezaměstnanost v EU 6,4 Procenta

Eurostat zveřejnil také míru nezaměstnanosti pro celou Evropskou unii. Ta se v prosinci proti listopadu snížila o desetinu procentního bodu na 6,4 procenta.

V zemích eurozóny nezaměstnanost proti jedenáctému měsíci roku rovněž klesla o desetinu bodu, a to na sedm procent.

Ve srovnání s posledním měsícem roku 2020, kdy už na ekonomiku doléhala omezení spojená s pandemií, se prosincová situace zlepšila ještě výrazněji. V EU tehdy nezaměstnanost dosahovala 7,5 procenta, zatímco v eurozóně 8,2 procenta.

Nezaměstnanost v ČR se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 0,2 bodu na 3,5 procenta

Ekonomika

Mezi členskými státy, z nichž má Eurostat k dispozici prosincové údaje, byla nejvyšší nezaměstnanost ve Španělsku (13 procent).

Mezi dvojicí dlouhodobě nejhorších zemí opět figuruje i Řecko (12,7 procenta), žádná z dalších zemí desetiprocentní hranici nepřekročila.

Po prvním Česku má druhou nejnižší nezaměstnanost Polsko (2,9 procenta), třetí je Německo (3,2 procenta).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám