Hlavní obsah

Česko má třetí nejnižší nezaměstnanost mladých v EU

– Brusel

Míra nezaměstnanosti mladých lidí mezi 15 a 24 let v České republice klesla ze 7,8 procenta na 6,5. Vyplývá to z šetření unijního statistického úřadu Eurostat. Naopak nejhůře hledají mladí lidé práci v Řecku, bez práce jich je tam v této věkové kategorii 39,1 procenta. Novým premiantem je v tomto ohledu naopak Nizozemsko, kde si hledalo práci jen 6,1 procent mladých.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V listopadu 2021 bylo v EU bez práce 2,84 milionu mladých lidí, z toho 2,31 v zemích eurozóny. Míra nezaměstnanosti mladých v EU činila 15,4 procenta, což je pokles o 0,2 procentního bodu oproti minulému měsíci.

Mírou nezaměstnanosti mladých lidí je procento nezaměstnaných osob ve věkové skupině 15 až 24 let v poměru k celkovému počtu pracovních sil v této věkové skupině (což zahrnuje zaměstnané i nezaměstnané mladé lidi, nikoli však ekonomicky neaktivní, tj. mladé lidi, kteří nepracují a nejsou k dispozici nebo si nehledají zaměstnání). Zdroj: Evropská komise

Nejhůře jsou na tom i nadále Řekové, jejichž míra nezaměstnanosti mladých nadále roste. Zatímco v říjnu si hledalo práci 33,2 procenta mladých, v listopadu už to bylo 39,1 procenta.

Následuje Španělsko s 29,2 procenty, Itálie s 28 procenty a Švédsko s 24,6 procenty.

Nejlépe je na tom podle tohoto měřítka naopak Nizozemsko s 6,1 procenty. Oproti předchozímu měsíci snížilo nezaměstnanost mladých o 0,8 procent a dostalo se i pod Německo.

Nezaměstnanost v ČR se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 0,2 bodu na 3,5 procenta

Ekonomika

Trojici členských států EU s nejnižší mírou nezaměstnanosti mladých uzavírá Česká republikas 6,5 procenta. Za říjen 2021 naměřil Eurostat 7,8 procenta, tudíž se jedná o snížení o více než jeden procentní bod.

„Tuzemský trh práce je dlouhodobě přehřátý a vykazuje v mezinárodním srovnání velmi atypická čísla jak z pohledu podílu nezaměstnaných osob, tak například volných pracovních míst. Není tak velkým překvapením, že v těchto statistikách nezaměstnanosti si vedeme dobře i pro různé podskupiny trhu práce,” okomentoval pro Novinky hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Nezaměstnanost v Česku zůstává dlouhodobě nízká i v době pandemie, což Seidler do velké míry zdůvodňuje řadou podpůrných vládních programů. „Bez nich by počty nezaměstnaných osob rostly podstatně citelněji,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám