Hlavní obsah

Německá vláda chce výjimku pro uprchlíky. Nemá pro ně platit minimální mzda

Novinky, bož

Německá vláda uvažuje o zavedení výjimek ze zákona o minimální mzdě pro uprchlíky a přistěhovalce. V pondělí o tom informoval list Süddeutsche Zeitung. Výjimka z minimální mzdy se má týkat těch přistěhovalců, kteří se účastní pracovní rekvalifikace, jejíž součástí je povinná pracovní praxe. Spolkové sdružení německých zaměstnavatelských svazů (BDA) se vyslovilo proti zvláštním pravidlům pro uprchlíky.

Foto: Marek Damm, Právo

Výjimka z minimální mzdy se má týkat těch přistěhovalců, kteří se účastní pracovní rekvalifikace, jejíž součástí je povinná pracovní praxe.

Článek

Uprchlíci, kteří se ve své rodné zemi vyučili, musí prokázat dostatečné znalosti, aby Němci jejich vzdělání uznali. V takovém případě se musí přihlásit do rekvalifikačního programu, v jehož rámci se zúčastní stáže, kde své znalosti musí předvést v praxi.

Vzhledem k výši minimální mzdy je však obtížné najít dostatek zaměstnavatelů, kteří by ji byli ochotni za povinnou pracovní praxi vyplatit. Společný materiál německých ministerstev práce, financí a školství navrhuje, aby pro přistěhovalce právě v těchto případech zákonná minimální mzda neplatila.

Spolkové sdružení německých zaměstnavatelských svazů (BDA) s vládním návrhem v této podobě nesouhlasí. Dlouhodobě totiž navrhuje, aby podobné výjimky z minimální mzdy při pracovních stážích a povinných pracovních praxích platily pro všechny bez ohledu na to, zda jsou Němci, či cizinci.

Minimální mzda v Německu se začátkem roku stoupla z 8,50 eur (zhruba 230 korun) na hodinu na 8,84 eur (zhruba 239 korun) na hodinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám