Hlavní obsah

Německé stavebnictví láme rekordy, pomohli uprchlíci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němci přetavili migrační krizi ve stavební boom. Počet stavebních povolení pro rezidenční stavby je v Německu nejvyšší za posledních 16 let. Vyplývá to z informací Statistického spolkového úřadu (Destatis). Důvodem jsou nízké úrokové sazby a právě vysoká poptávka po ubytování pro uprchlíky. Informaci přinesla agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Jeřáby u Braniborské brány v centru Berlína na začátku října 2016

Článek

Počet stavebních povolení za prvních osm měsíců meziročně stoupl o více než 25 procent na 245 tisíc. Nárůst o 49 tisíc znamená, že se v současnosti staví nejvíce od roku 2000, uvedl Destatis.

Boom ve stavebnictví umožnila souhra příznivých okolností. Úrokové sazby hypoték jsou nebývalé nízké, reálné mzdy rostou a stabilní pracovní trh Němce povzbudil k investicím do vlastního bydlení.

Významný podíl na rekordních hodnotách má 137procentní nárůst povolení pro stavby bytů. Tomu pomohlo především ubytování pro uprchlíky.

Němečtí ekonomové již dříve varovali, že útoky na cizince ve východním Německu by mohly výrazně poškodit tamní ekonomiku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám