Hlavní obsah

Německá studie: Ve vlacích lidem nákaza moc nehrozí

Novinky, Bohumír Žídek

Cestování vlakem nepředstavuje zvýšené riziko šíření nemoci covid-19. Na svém webu to uvedla německá přepravní společnost Deutsche Bahn (Německé dráhy). Vychází ze studie, která zkoumala její zaměstnance a kterou uskutečnil výzkumný institut Charité Research Organisation (CRO). V jejím rámci bylo ve třech vlnách otestováno 1100 zaměstnanců drah.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle výsledků studie nejsou zaměstnanci v dálkových vlacích vystaveni zvýšenému riziku nákazy. Vlaky by tak neměly představovat ani zvýšené riziko pro cestující, kteří v nich tráví o poznání kratší dobu.

„Musíme být i nadále obezřetní, nicméně není důvod ke strachu z cestování vlakem. Cestování vlakem je bezpečné a hygienická a ochranná opatření zavedená státem a spolkovými zeměmi fungují,“ komentoval studii člen představenstva Deutsche Bahn pro osobní přepravu Berthold Huber.

V první fázi od 29. června do 3. července otestovala CRO na aktuální přítomnost viru 1072 zaměstnanců, z nichž měl pozitivní výsledek jeden člověk. Kromě toho 1064 zaměstnanců absolvovalo test na protilátky, z nějž vyplynulo, že infekci v minulosti prodělalo 20 testovaných.

Studie také ukázala, že zaměstnanci, kteří přijdou do kontaktu s cestujícími, se nenakazí o nic častěji. Mezi zaměstnanci, již s cestujícími vůbec nepřijdou do styku, se nákaza prokázala u 2,7 procenta. U vlakového personálu testy prokázaly infekci v 1,3 procenta případů.

Německá ekonomika se propadla nejvíce za padesát let

Ekonomika

CRO má v plánu ještě další dvě fáze testování. Druhá proběhne v říjnu a třetí v únoru.

Německo za středu ohlásilo 1176 nových případů nákazy a devět nových úrmtí. Od počátku pandemie eviduje Německo 257 tisíc potvrzených případů, z toho 223 tisíc uzdravených a 9411 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Leo Express přepravil 2,4 milionu lidí

Počet cestujících soukromého vlakového přepravce Leo Express v loňském roce přesáhl 2,4 milionu, což představuje meziroční nárůst zhruba o třetinu. Obrat...

Výběr článků

Načítám