Hlavní obsah

Německá ekonomika se propadla nejvíce za padesát let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí nakonec propadla o něco méně, než statistici původně odhadovali. Podle zpřesněného odhadu Statistického spolkového úřadu (Destatis) hrubý domácí produkt (HDP) Spolkové republiky poklesl o 9,7 procenta. Původně se přitom hovořilo o poklesu o 10,1 procenta.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Finanční čtvrť ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Přesto, že je pokles o něco mírnější, stále platí, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala největší propad od roku 1970.

Stojí za tím především restriktivní opatření proti šíření nemoci covid-19. Hotely, restaurace a řada obchodů musely zavřít, připomněl serveru Die Zeit.

Odstávky se dotkly také řady továren, rušily se také veletrhy, koncerty, konference, dodal server.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla nejvíce od roku 1970

Ekonomika

Meziročně se ekonomika propadla o 11,3 procenta. Původně statistici počítali s meziročním propadem HDP o 11,7 procenta.

Meziročně tak Německo i po zlepšení odhadu zaznamenalo největší pokles od finanční krize v letech 2008 a 2009. Tehdy německá ekonomika ve druhém čtvrtletí roku 2009 poklesla meziročně o 7,9 procenta.

Ekonomové se dlouhodobě shodovali, že druhé čtvrtletí by mělo být letos z hlediska ekonomiky zdaleka nejhorší. Ve druhé polovině roku se již očekává hospodářské oživení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám