Hlavní obsah

Němec: Podpora hypoték se zatím nezmění

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Způsob, jakým stát dosud podporoval hypotéky, se zatím zřejmě nezmění. Příprava zcela nového systému, který už dlouhou dobu avizuje ministr odpovědný za bydlení Pavel Němec (US-DEU) se totiž o dost zpozdí. Podporu dnes dostávají jen mladí lidé do 36 let, kteří si pořizují starší bydlení.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Stát jim přispívá v závislosti na výši tržních úroků, v současnosti podpora snižuje úrok požadovaný bankou o dva procentní body. Hypotéky na novou výstavbu už stát nepodporuje kvůli nízkým tržních úrokům.

Ministr Němec před časem sdělil, že je třeba přejít na úplně nový systém. V něm by nerozhodoval věk klienta, zda jde o nový či starý byt nebo dům, ani aktuální úroková sazba na trhu. Hlavní podmínkou by bylo, že si člověk pořizuje své první bydlení a dosud žádnou nemovitost nevlastnil.

"V této chvíli se ale nejspíše celá věc posune a bude jí předcházet diskuse na úrovni vlády o podpoře hypoték vůbec, a to jako součást nové koncepce politiky bydlení," sdělil v úterý Právu tiskový mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Petr Dimun. Ten současně vyvrátil, že by jeho ministerstvo od podpory hypoték jakkoli ustupovalo. "V nové koncepci MMR s podporou hypoték počítá jako s jedním z velmi efektivních nástrojů podpory bydlení ze strany státu," zdůraznil Dimun.

MF proti nové koncepci

Tento postup je nezbytný proto, že ministerstvo financí (MF) se postavilo proti nové koncepci podpory hypoték. Tvrdí, že je například obtížné zkontrolovat, že žadatel o podporu v minulosti žádnou nemovitost nevlastnil nebo že by mohlo dojít k velkým nespravedlnostem. Například bohatý nájemník žijící u soukromého majitele by dostal od státu příspěvek k hypotéce, ale mladá rodina, která získala od rodičů malý byt do vlastnictví, by již nezískala podporu na pořízení většího bytu. MF je i toho názoru, že stát příliš preferuje vlastnické bydlení a dostatečně se nevěnuje nájemnímu bydlení.

Mladí lidé, kteří v dohledné době plánují hypotéku na starší byt či dům a počítají se státní podporou podle současných pravidel, se nemusí obávat, že by se najednou změnily podmínky, nebo že by jim stát už nedal státní příspěvek. "Poskytování podpory pro mladé lidi do 36 let není v roce 2004 ohroženo," sdělil Právu Dimun.

I zde však přece jen vznikl jeden vážný problém. Státní podpora pro mladé se totiž vypočítává z průměrné sazby nových úvěrů za předchozí kalendářní rok, které stát podpořil. Vzhledem k tomu, že letos poskytnuté hypotéky na nové byty a domy nezískaly státní podporu, není z čeho vypočítat pro příští rok ani podporu pro mladé na starší byty. "Předložená novela nařízení vlády proto obsahuje změnu výpočtové základny," uvedl Dimun.

Za prvních deset měsíců letošního roku bylo pořízeno se státním příspěvkem 5800 bytů a objem podporovaných hypoték činil téměř 8 miliard korun. Za celý loňský rok stát podpořil 6800 bytů a objem hypoték s dotací představoval 7,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát podpořil o 1200 hypoték méně než loni

Pomocí státní podpory hypotéčních úvěrů si lidé do konce července pořídili zhruba 3100 bytů, proti stejnému období loni to je o téměř 1200 bytů méně. Pokles...

Levné hypotéky oživují výstavbu nových bytů

Příznivá situace na trhu hypotečních úvěrů stojí za dalším nárůstem počtu zahájených staveb bytů. V prvním pololetí letošního roku začala v tuzemsku výstavba...

Výběr článků

Načítám