Hlavní obsah

Němci si schválil rozpočet se schodkem přes bilion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo bude v příštím roce hospodařit s částkou 476,3 miliardy eur (11,6 bilionu Kč), rozpočtový schodek pak počítá s částkou 45,6 miliardy eur (1,1 bilionu Kč). V pátek o tom rozhodli poslanci Spolkového sněmu. I přes tento deficit ale Německo dodrží rozpočtovou disciplínu zakotvenou v ústavě, což se doposud od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 nepodařilo.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý ministr financí Christian Lindner

Článek

„S novým rozpočtem se konečně vracíme k dluhové brzdě a končíme s fiskálním výjimečným stavem,“ řekl ještě před hlasováním spolkový ministr financí Christian Lindner.

Budeme nadále odvážní

Po hlasování pak na Twitteru napsal, že se už připravuje na vypracování rozpočtu na další rok. „Spolkový rozpočet na rok 2024 bude nesrovnatelně náročnější. Nemáme tedy žádnou jinou možnost než být nadále odvážní,“ poznamenal.

Pro vládou předložený návrh rozpočtu v pátek hlasovalo 379 poslanců, proti jich bylo 283. Hlasování se zúčastnilo 662 ze 736 zákonodárců Spolkového sněmu.

Rozpočet zamýšlí na investice vydat částku 71,5 miliardy eur (1,7 bilionu Kč), což je o 20 miliard eur větší suma než v letošním roce. „Tento rozpočet poskytne inflační úlevu občanům a ukazuje směr rozvoje, kterým se naše země vydává,“ prohlásil před hlasováním sociálnědemokratický poslanec Andreas Schwarz.

Německo dá pět bilionů na stabilizaci cen energií, opatření chystá také EU

Zahraniční

Na obranu Německo plánuje z rozpočtu vydat 50,1 miliardy eur (1,2 bilionu Kč). Vedle toho armáda dostane ještě dalších nejméně 8,4 miliardy eur (205 miliard Kč) ze zvláštního fondu na zbrojení, který má objem 100 miliard eur (2,45 bilionu Kč). Tento fond, který se Německo rozhodlo zřídit v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, stojí zcela mimo běžné rozpočty.

Mimo rozpočet je také stabilizační fond s 200 miliardami eur (4,9 bilionu Kč), které chce Německo do roku 2024 vynaložit na regulaci cen energií a na související kompenzační opatření.

Optická klička

Oba fondy budou z velké části financovány z půjček, proto zadlužení vzroste více, než schodek na příští rok předpokládá. Konzervativní opozice tak vyčlenění obou fondů mimo rozpočet považuje za optickou kličku, jak pohled na státní finance vylepšit.

„Není pochyb o tom, že kvůli zvládnutí energetické krize se velmi zadlužíme. Tyto dluhy ale budou přísně účelově vázány a plán jejich splácení bude oddělen od státního rozpočtu. Tato strategie opět otevírá cestu k zásadě, že nejdříve je potřeba blahobytu dosáhnout a až poté ho rozdělovat,“ řekl Lindner, který výtky opozice odmítl.

Nepoučitelné Německo? Jeho ekonomická závislost na Číně budí obavy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám