Hlavní obsah

Největší ruská ropná společnost Rosněfť se vrátila do zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ruská ropná společnost Rosněft má za druhé čtvrtletí díky růstu ceny ropy zisk 43 miliard rublů (12,9 miliardy korun), zatímco v prvním čtvrtletí byla ve ztrátě. Objem produkce firma, v níž má pětinový podíl britský gigant BP, kvůli dohodě velkých těžařů v meziročním srovnání snížila o 13 procent. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf Rosněfti Igor Sečin na rusko-čínském obchodním fóru v Petrohradě.

Článek

V prvním čtvrtletí měl Rosněfť ztrátu 156 miliard rublů (47 miliard korun). Cena ropy v té době klesla zhruba o dvě třetiny, zejména kvůli nadprodukci a šíření koronaviru. Druhé čtvrtletí loňského roku pak uzavřela společnost s čistým ziskem 194 miliard rublů (58,4 miliardy korun).

Tržby za druhé čtvrtletí zveřejnila Rosněfť v dolarech a dosáhly 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun). Při převodu částky se ruský podnik držel průměrného kurzu ruské centrální banky za dané období.

Trh s ropou se nyní zotavuje díky dohodě skupiny zvané OPEC+. Ta zahrnuje země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Skupina od května snížila těžbu v úhrnu téměř o deset milionů barelů denně, aby podpořila ceny ropy. Rozsah snížení se zhruba rovná desetině globální poptávky.

Ropný koncern BP vykázal rekordní ztrátu, dividendu zkrouhnul na polovinu

Ekonomika

Rosněfť pokrývá přes 40 procent těžby ropy v Rusku. V období od dubna do června firma dodala 4,04 milionu barelů ropy denně, což je meziročně vlivem zmíněné dohody o snížení těžby o 13 procent méně.

„Vzhledem k tomu, že se ceny ropy a zpracovaných produktů zlepšily, naše finanční ukazatele vykázaly za druhé čtvrtletí 2020 pozitivní vývoj,” uvedl v prohlášení šéf společnosti Igor Sečin.

OPEC ve středu snížil letošní výhled poptávky po ropě. Kartel odhaduje, že letos poptávka po surovině klesne o 9,06 milionu barelů denně, zatímco v červenci odhadoval pokles na 8,95 milionu barelů denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám