Hlavní obsah

Ropné koncerny ExxonMobil i Chevron prodělaly miliardy

Americké ropné koncerny ExxonMobil a Chevron vykázaly za druhé čtvrtletí hlubokou ztrátu. První z nich 1,1 miliardy dolarů (24,3 miliardy korun), druhý 8,3 miliardy dolarů (183,3 miliardy korun). V případě Exxonu je to poprvé minimálně za 36 let, kdy má podnik ztrátu druhé čtvrtletí po sobě, uvedla v pátek agentura Reuters.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Logo Chevronu na newyorské burze

Článek

Pandemie nemoci covid-19 totiž citelně snížila poptávku po rop, stejně jako cenu této suroviny.

Těžba Exxonu v období od dubna do června klesla meziročně o sedm procenta na 3,6 milionu barelů denně. Společnost se podle informovaných zdrojů chystá propouštět a dál omezit výdaje. Činí tak ve snaze zachovat výplatu dividendu.

Chevron musí na příkaz americké vlády odejít do prosince z Venezuely, kde působí jako poslední z velkých amerických ropných společností. V zemi byl přítomen téměř 100 let a odchodu z této jihoamerické země se bránil. Své působení tam označoval za stabilizační prvek a argumentoval tím, že uvolněné místo na trhu pak obsadí ruské nebo čínské ropné společnosti.

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Ekonomika

„Ekonomické dopady onemocnění covid-19 podstatně omezily poptávku po našich produktech a snížily cenu suroviny,” uvedl ředitel Chevronu Michael Wirth.

Chevron odepsal aktiva za 5,6 miliardy dolarů, z toho 2,6 miliardy USD připadá na majetek ve Venezuele. Další jednu miliardu dolarů zaplatil jako odstupné 6700 zaměstnancům, kteří přišli o práci. Před restrukturalizací koncern zaměstnával asi 45 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Růst cen benzinu a nafty se konečně zastavil

Více než dvouměsíční růst cen pohonných hmot v Česku se zastavil. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se od minulé středy nezměnila, zůstává na...

Výběr článků

Načítám