Hlavní obsah

Nejhodnotnějšími českými firmami jsou ČEZ, EPH a Agrofert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ, Energetický a průmyslový holding (EPH) a Agrofert. To jsou tři nejhodnotnější české firmy. Vyplývá to ze žebříčku tuzemských společností, který zpracoval server Seznam Zprávy (SZ) ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte. Vedoucí ČEZ, který je z většiny vlastněný státem, má hodnotu kolem 476 miliard korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Logo firmy ČEZ na jaderné elektrárně Dukovany

Článek

Druhý EPH miliardáře Daniela Křetínského v žebříčku za ČEZ silně zaostává, když jeho hodnotu SZ a Deloitte odhadují na 271 miliard Kč. Na více než 200 miliard byl pak oceněn ještě třetí Agrofert, ostatní firmy mají hodnotu pod 200miliardovou hranicí.

Žebříček s názvem Česká elita zahrnuje celkem stovku firem s minimálně miliardovou hodnotou, které jsou pod kontrolou tuzemských vlastníků. Hlavním kritériem, jež určilo pořadí, je odhad ceny, za jakou by podniky šly prodat či koupit.

Jedná se o první systematické srovnání svého druhu, které nestojí jen na dílčích ukazatelích, jako jsou tržby nebo zisk, ale na reálné ekonomické síle jednotlivých firem, uvádí Seznam Zprávy.

Nejhodnotnější české firmy
PořadíFirmaOdhad hodnoty (Kč)Hlavní vlastník
1.ČEZ476 mld.stát
2.EPH271 mld.Daniel Křetínský, Patrik Tkáč
3.Agrofert210 mld.Andrej Babiš
4.Allwyn159 mld.Karel Komárek
5.CPI67 mld.Radovan Vítek
6.Czechoslovak Group53 mld.Michal Strnad
7.Sev.en Global Investments48 mld.Pavel Tykač
8.O2 Czech Republic47 mld.Renáta Kellnerová s rodinou
9.Lesy ČR46 mld.stát
10.Moneta Money Bank46 mld.Renáta Kellnerová s rodinou
Zdroj:Seznam Zprávy, Deloitte

V první desítce žebříčku se vedle ČEZ ocitl ještě jeden státní podnik, a sice Lesy ČR, zbytek náleží soukromé sféře, přičemž své zastoupení tam mají energetický, realitní, zbrojařský či bankovní sektor.

Hned deset firem ze sta působí v energetice, tedy odvětví, jemuž se v posledních letech vlivem rostoucích cen energií hodně dařilo. Sedm společností v žebříčku je vlastněno státem.

„Když se podíváte na ten žebříček, tak opravdu vidíte výkvět českých firem a spousta z nich byla tady založená, historicky vybudována často z nuly. Dokazuje to, že dokážeme tvořit služby a firmy s velkou přidanou hodnotou a je o ně zájem i v zahraničí,“ uvedl Roman Lux ze společnosti Deloitte.

Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová, dotahuje se na ni Křetínský

Ekonomika

„Samozřejmě u nás není tolik třeba technologických společností, ale to je dáno nějakými historickými důvody a vazbami. Když se podíváte třeba na banku Moneta, tak to jsou nádherné společnosti,“ dodal.

Podmínkou pro zařazení do žebříčku bylo, aby firmy měly v tuzemsku kořeny, základnu působení, právní ukotvení a daňové povinnosti. Dalším důležitým vstupním kritériem bylo, aby podniky tvořily homogenní celek nebo oborově provázaný organismus.

Jiný úhel pohledu autoři žebříčku uplatnili u investičních skupin a holdingů fungujících primárně kvůli správě rodinného majetku či jmění privátních investorů.

Na ekonomické scéně jde o významné hráče, ale pokud mají širší záběr a zastřešují nesourodý shluk podniků napříč obory, dostaly v žebříčku přednost jejich dceřiné firmy.

Proto v žebříčku místo uskupení jako PPF, Penta nebo KKCG figurují ovládané společnosti typu O2, Fortuna nebo Allwyn (nadnárodní holding sdružující Sazku a její zahraniční sestry), dodaly Seznam Zprávy.

Celý žebříček si můžete prohlédnut ZDE.

Velké firmy zveřejňují zisky, na windfall tax odvedou jen málo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám