Hlavní obsah

Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová, dotahuje se na ni Křetínský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejbohatším člověkem Česka je podle časopisu Forbes stále vdova po zesnulém podnikateli Petru Kellnerovi a dědička PPF Renáta Kellnerová. Dotahuje se na ni ale majitel energetického kolosu EPH Daniel Křetínský. Šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš je na pátém místě po Karlu Komárkovi a Pavlu Tykačovi.

Foto: PPF/Výroční zpráva

Renáta Kellnerová

Článek

Podle aktuálního žebříčku Forbesu je nejbohatší v Česku Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem 378 miliard korun. Na druhém místě je většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem 210,9 miliardy korun. Ten ve srovnání s loňským říjnovým žebříčkem postoupil o dvě pozice.

Třetí je majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem v hodnotě 185,6 miliardy korun. Před rokem byl Komárek druhý.

Na čtvrtém místě je majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, jehož majetek dosahuje hodnoty 183,3 miliardy korun. První pětici uzavírá bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 170,1 miliardy korun, šestý je realitní podnikatel Radovan Vítek s majetkem 149 miliard korun.

Chyba pilota, stanovil úřad příčiny pádu vrtulníku s Kellnerem

Amerika

Po šestém místě následuje z hlediska velikosti majetku výrazný sestup. Sedmý, osmý a devátý v pořadí mají majetek za 45,9 miliardy korun. Jsou to zakladatel známého online obchodu Alza Aleš Zavoral, jeden ze zakladatelů Avastu Pavel Baudiš a zbrojař Michal Strnad z CSG. První desítku uzavírá majitel hydroenergetického impéria Energo-Pro Jaromír Tesař s majetkem za 40,6 miliardy korun.

Mezi stovku finančně nejúspěšnějších Čechů letos Forbes zařadil čtyři nováčky. „Nejvýše se z nich na dělené 57. až 60. pozici umístila dvojice Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, jejichž majetek odhadujeme na 8,8 miliardy korun,“ píše Forbes na svém webu.

Dalšími novými tvářemi v žebříčku jsou zakladatel Centropolu Aleš Graf (6,7 miliardy korun) a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín (šest miliard). Sto nejbohatších českých podnikatelů má majetky v souhrnné výši zhruba 2,5 bilionu korun.

Světový žebříček vede Arnault

V celosvětovém seznamu nejbohatších lidí, který rovněž zpracovává Forbes, je na prvním místě francouzský podnikatel Bernard Arnault, do jehož módního a kosmetického koncernu LVMH patří značky jako Louis Vuitton, Moët & Chandon a Hennessy. Hodnotu jeho jmění odhadl časopis na 211 miliard dolarů (asi 5,17 bilionu korun).

Na druhém místě je se 180 miliardami dolarů známý podnikatel Elon Musk, jemuž patří například výrobce automobilů Tesla, výrobce raketoplánů SpaceX a sociální síť X (dříve Twitter). Na třetím se umístil se 114 miliardami dolarů zakladatel e-shopu Amazon Jeff Bezos.

Češi mají v první světové tisícovce největších boháčů šest lidí. Renata Kellnerová s rodinou je na 101. pozici, Daniel Křetínský na 208. a Karel Komárek na 256.

Babiš si za rok polepšil o 62 miliard

Ekonomika

Výběr článků

Načítám