Hlavní obsah

Návštěva kadeřníka zdražila až o 80 korun

Právo, Jakub Svoboda, Kateřina Procházková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cena pánského ostříhání se zvýšila kvůli zvýšení DPH z pěti na devatenáct procent až o dvacet korun, úprava dámských vlasů vzrostla od 1. května někde až o 80 korun. Některé provozovny však z obav před odlivem zákazníků a propadem tržeb zatím ceny nezměnily. Ty, které nejsou plátci DPH, nemusí zdražovat vůbec.

Článek

"V průměru se nyní zvýšila cena například dámského střihu včetně mytí, foukané a stylingu o 70 až 80 korun," řekla Právu Radka Červinková ze sítě studií Bomton. Za zdražením přitom není podle kadeřnic jen 14procentní nárůst DPH, ale také zvyšující se ceny dodavatelů. 

Víc i za barvy

To potvrzuje i kadeřnice ze salónu Markéta Romana Trmalová: "Materiál jako barvy se měl přesunem z 22procentní sazby na 19procentní zlevnit. Opak je však pravdou, zdražil, a to dokonce o deset procent." Pozdějšímu dražení se však nevyhnou ani ty salóny, které vyčkávají a září vidí jako nejzazší termín.

"Ceny jsme zvýšili o 14 procent, konkrétně pánské stříhání zhruba o 15 korun na současných 105 Kč, dámské stříhání o 19 na 137 Kč, foukanou o 16, barvení o 56 a melír o 78 korun," říká Roman Kont z kadeřnictví PetrůRossi v pražském Břevnově. Luxusní kosmetické salóny a kadeřnictví proto zdražily některé své služby i o víc než sto korun.

Některá kadeřnictví si nízkou cenou drží zákazníky

V některých salónech, například v Atelieru Harmonie, se ceny služeb kvůli konkurenčnímu tlaku nezvyšovaly. "Určení barevného typu, návrh líčení a účesu vyjde stále na 550 korun, stříhání a foukání potom zhruba na 230 korun. "Výdělek je tak sice menší, ale zase nám zůstaly zákaznice," říká kosmetička Iveta Kučerová.

Kadeřníky znervóznilo i pozdní přijetí zákona o DPH. "Nevěděli jsme, o kolik nakonec ke zvýšení dojde, což mělo za následek pozdní nastavení počítačů na novou sazbu DPH i pozdní přizpůsobení cen," postěžovala si Právu Kateřina Fajfrová ze Salonu LaFayette.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám