Hlavní obsah

Návaly před obchody se zatím nekonají, větší zájem se čeká o víkendu

Právo, Novinky, Bohumír Žídek

I když obchodníci hlásí vyšší zájem zákazníků než loni ve stejnou dobu, na dlouhé fronty, jichž se někteří lidé obávali v souvislosti se znovuotevřením obchodů, zatím dochází jen zřídka. Dalším testem by mohl být víkend, kdy obchodníci očekávají, že zájem nakupujících ještě o něco vzroste.

BEZ KOMENTÁŘE: Otevření obchodních centerVideo: Novinky

 
Článek

Obchody a služby mohly znovu otevřít po více než měsíční pauze ve čtvrtek. Obavy, že se budou tvořit fronty, vycházely nejen z očekávaného zájmu, ale i z toho, že uvnitř obchodů může být podle vládního nařízení jen omezený počet nakupujících – v průměru jeden na 15 metrů čtverečních.

„Zatím to jsou v podstatě dobré zprávy jak pro nakupující, tak pro obchody,” uvedl na dotaz Novinek prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky, byť, jak poznamenal, nárůsty podnikatelům rozhodně nepokryjí dosavadní ztráty.

„Jednou důležitou změnou je i to, že lidé více rozkládají své nákupy, výrazně více lidí chodí mimo špičky, naopak nárůst ve špičkách je jen malý. I tohle rozumné chování výrazně pomáhá zvládat nárůsty počtu nakupujících,” zdůraznil Prouza.

„Zatím vše zvládáme, pokud se tvoří fronty, tak jsou lidé disciplinovaní a fronty většinou nepřesahují 10 až 15 minut, obraty jsou větší o 10 až 15 procent než ve stejné dny minulého roku,” dodal.

Největší nárůsty podle Prouzy zaznamenali prodejci obuvi a oblečení pro děti, kde se čekalo právě na otevření obchodů. „O víkendu očekáváme opět větší zájem než loni u druhého adventního víkendu, ale opět zhruba o 15 až 20 procent,” uzavřel.

Rozestupy se dodržovaly, fronty byly u pokladen

„Čtvrtek probíhal bez komplikací a problémy nemáme hlášené ani dnes,” sdělil v pátek Novinkám mediální zástupce řetězce IKEA Petr Šašek.

„Nárůst zájmu očekáváme teď o víkendu, protože o adventních víkendech zaznamenáváme tradičně nejvyšší návštěvnost v roce. Žádáme proto zákazníky, aby naše obchodní domy navštěvovali s rozvahou, přicházeli především na cílené nákupy, pokud možno bez dětí a aby si na webu zkontrolovali aktuální naplnění kapacity daného obchodního domu, než se k nám vydají,” dodal.

Kolaps se nekonal: dlouhé fronty byly před znovuotevřenými obchody jen výjimečně

Ekonomika

Pokud je vybraný obchodní dům označen červenou barvou, IKEA nedoporučuje v danou chvíli jeho návštěvu, protože došlo k naplnění kapacity. „Pokud je označen oranžovou barvou, doporučujeme návštěvu obchodního domu zvážit. Jeho kapacita je totiž naplněna ze 70 procent a situace se může rychle změnit,” uzavřel Šašek.

Při 15 čtverečních metrech na jednoho zákazníka může být uvnitř obchodu na pražském Zličíně 1050 lidí, na Černém Mostě 1400 lidí. Třeba kolem čtvrtečního poledne by se do prodejny podle údajů na webu na Zličíně vešlo ještě přes 300 lidí, na Černém Mostě přes 400 lidí. Fronty se nicméně tvořily u pokladen, i když lidé dodržovali rozestupy.

Větší zájem o víkendu očekávají i v Hatích u Znojma

Návštěvnost centra Freeport Fashion Outletu v Hatích u Znojma byla ve čtvrtek zhruba o 50 procent vyšší oproti dlouhodobému průměru. Tržby byly ve srovnání s průměrem vyšší zhruba o 60 procent.

„Pouze před několika vybranými obchody vznikly kratší fronty, ve spolupráci s nájemci jsme situaci bez problémů zvládali,” konstatoval ředitel centra Freeport Fashion Outlet Jan Procházka.

„O víkendu určitě očekáváme vyšší návštěvnost. Kapacita celého centra byla ve čtvrtek a v pátek podle našeho systému zaznamenávajícího automaticky počet návštěvníků naplněna maximálně na 60 procent,” sdělil dále Novinkám.

„Nečekáme proto ani v následujících dnech žádné problémy a určitě nehrozí, že by lidé museli čekat před samotným centrem. To v našem případě souvisí také s tím, že ani o víkendu nečekáme rakouské návštěvníky,” uzavřel Procházka.

Předvánoční horečka začíná, otevírají se obchody, v e-shopech se lámou rekordy

Finance

Bez útoků na regály se obešlo ve čtvrtek otevření obchodů v Brně. Jen u některých z nich si museli nakupující počkat pár minut na to, až jim byl umožněn vstup.

Problémy podle zpravodajů nebyly ani v Teplicích a Karlových Varech. Jak ale upozorňovali někteří prodavači, vánoční nákupy budou teprve vrcholit a lidé se do obchodů vrátí. Jak moc jich bude, si netroufl nikdo odhadnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám