Hlavní obsah

Naše potraviny netrápí kvalita, ale špatná pověst, tvrdí Poláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nikoli s kvalitou, nýbrž se špatnou pověstí se potýkají polské potraviny. V Praze to uvedli zástupci polského státu v čele s náměstkyní ministra zemědělství a rozvoje venkova Zofií Szalczykovou. Ke zlepšení jejich pověsti má podle polské strany přispět kampaň v médiích nebo ve formě ochutnávek.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zpracovávání koniny, ilustrační foto

Článek

Polští představitelé zevrubně popsali systém kontrol potravin ve své zemi a snažili se přesvědčit o jejich nezávadnosti a kvalitě. V Česku nicméně polské potraviny čelí kritice. Polská strana se opakovaně ohrazuje proti tomu, že by byly její potraviny nekvalitní. Za kritikou naopak vidí snahu české konkurence vytlačit polské výrobky z trhu.

Podle polské strany se kontrolami kvality potravin v Polsku zabývá několik tisíc kvalifikovaných inspektorů. Za loňský rok provedli kontroloři téměř 200 000 kontrol, z toho 99,7 procenta bylo bez jakýchkoli závad.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman v závěru uplynulého týdne na Slovensku uvedl, že bude v případě opakování problémů s polskými potravinami požadovat od EU částečný zákaz dovozů potravinářských výrobků z Polska do Česka. Toman zde jednal se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou. Obě strany se shodly na nutnosti spolupráce svých dozorových úřadů.

Dovoz z Polska v květnu už klesal

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta, vyplývá z červencové analýzy Českého statistického úřadu. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách započala loni v únoru takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. [celá zpráva]

Letos se například na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. [celá zpráva]

Výzkum ukázal vysokou kvalitu a bezpečnost

Z nedávného celosvětového výzkumu, který zveřejnil renomovaný časopis The Economist, vyplynulo, že bezpečnost a kvalita polských potravin patří k nejvyšším ve střední a východní Evropě společně s těmi českými.

Žebříček světové potravinové bezpečnosti hodnotil 27 indikátorů, které se týkaly cenové dostupnosti potravin, dostatku potravin a jejich kvality a bezpečnosti. Česko i Polsko se v celosvětové konkurenci umístily ve třetí desítce zemí z celého světa, konkrétně Česko na 23. a Polsko na 27. místě. Polsko pak získalo v oblasti bezpečnosti plný počet bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám