Hlavní obsah

Náhradní výživné se má pobírat déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba pro pobírání náhradního výživného, které platí stát samoživitelkám, jimž druhý rodič dítěte neposílá alimenty na společného potomka, se zřejmě prodlouží na dvojnásobek. Jinak by totiž hrozilo, že se řadě chudých domácností kvůli tomu už brzy propadnou příjmy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Žáci základní školy-ilustrační foto.

Článek

„Připravujeme novelu, která umožní dávku pobírat 48 měsíců namísto dosavadních čtyřiadvaceti,“ řekl ve středu Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Náhradní výživné by tak šlo místo dvou let pobírat čtyři.

Ministerstvo tím reaguje na varování poslanců a neziskových organizací, že zákon bude v platnosti už druhý rok, takže od července přijdou o dávku první samoživitelé a samoživitelky, kteří ji začali pobírat v červenci 2021. 

I třeba navzdory tomu, že se mezitím podařilo druhého z rodičů přimět k placení výživného. Teď tuto dávku od státu pobírá 10 tisíc lidí.

Eva Pavlová zažila i roli samoživitelky

Prezidentské volby

„V červenci se může dostat mnoho rodičů do úzkých, neboť jim náhradní výživné přestane být vypláceno,“ řekla poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

Mezi těmi, kdo dávku pobírají déle než rok, je i Jana z Ústeckého kraje, které partner neplatí výživné na syna již několik let.

„Má řadu exekucí a pravděpodobně pracuje načerno. Setrvale mi tvrdil, že nemá peníze,“ svěřila se Jana, jež si nepřála zveřejňovat své příjmení.

„Samozřejmě mám obavu, zda budu peníze dostávat i po dvou letech. Syn bude stále v základní škole a řešení situace s neplatícím manželem zatím není,“ řekla k hrozbě, že by přišla o dávku.

Průměrná dávka 1869 Kč měsíčně

Podle mluvčího ministerstva Augusty je cílem, aby novela vešla v platnost ještě letos, pravděpodobně na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí. To znamená mezi zářím a říjnem.

V takovém případě by se část prvních příjemců načas ocitla bez dávky. Augusta však ujistil, že by se jim peníze s odstupem vyplatily.

„Součástí návrhu by mohlo být i přechodné ustanovení umožňující stávajícím příjemcům, kterým nárok na dávku zanikne před nabytím účinnosti této úpravy, uplatnit nárok zpětně,“ poznamenal.

Dávku vyplácí měsíčně Úřad práce. Podle něj ji na konci března pobíralo 9436 lidí, což je o 11 procent více než na konci minulého roku.

„Aktuálně vyplácíme nejvíce dávek v Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji. Průměrná výše činí 1869 korun,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Když se náhradní výživné před v červenci 2021 zavádělo, počítalo se s tím, že dávku bude pobírat až dvacet tisíc lidí ročně.

Podle Dagmar Vogtové z projektu VašeVýživné.cz je důvodem zaostávání za očekáváními nízká informovanost o dávce.

„Když našim klientům, kterým druhý z rodičů neplatí na dítě, o dávce říkáme, tak často ani netuší, že existuje a oni na ni mají nárok,“ konstatovala Vogtová.

Podmínky pro získání náhradního výživného jsou také poměrně přísné. Dlužné peníze musejí být například bezvýsledně vymáhány v exekučním řízení.

Jeho maximální výše je pak 3000 korun měsíčně. Pohledávku za vyplácené náhradní výživné následně stát vymáhá po neplatícím rodiči.

Rodiče spádových dětí v Karlíně protestovali proti losování při zápisu do prvních tříd

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám