Hlavní obsah

Světové ceny potravin obnovily pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové ceny potravin v říjnu obnovily pokles a jejich hlavní index je nejníže za více než dva roky. Ve své zprávě to v pátek uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která situaci na globálním trhu soustavně sleduje. Levnější je zejména cukr, který o měsíc dříve citelněji zdražil. Klesly ale i ceny obilovin, rostlinných olejů a masa.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Pracovníci na kakaové farmě v Pobřeží slonoviny (ilustrační foto)

Článek

Cenový index FAO, který sleduje vývoj cen nejobchodovanějších potravin na globálním trhu, za říjen klesl na 120,6 ze zářijové hodnoty 121,3 bodu. Údaj za říjen je nejnižší od března 2021. Dílčí index obilovin klesl o 1,3 na 125 bodů.

„Ceny pšenice na světových trzích v říjnu klesly o 1,9 procenta. To je odrazem obecně vyšších zásob ve Spojených státech amerických, než s jakými se dříve počítalo, a také silné konkurence mezi exportéry,“ uvádí se ve zprávě FAO.

Proti klesajícímu trendu šly v říjnu ceny mléčných výrobků, jejichž index vzrostl o 2,4 na 111,3 bodu. Předtím ale ceny devět měsíců v řadě klesaly. „Světové ceny sušeného mléka se zvýšily nejvíce, především kvůli nárůstu dovozní poptávky… zejména v severovýchodní Asii,“ uvádí FAO.

V samostatné zprávě o vývoji nabídky a poptávky po obilovinách organizace potvrdila dosavadní výhled, podle něhož produkce obilovin letos dosáhne 2,819 miliardy tun. To by znamenalo nárůst proti loňsku o 0,9 procenta.

„Pokud jde o rok 2024, pokračuje výsev ozimé pšenice na celé severní polokouli. Očekává se, že nárůst plochy bude omezený, což odráží mírnější ceny sklizně v tomto roce,“ uvedla FAO.

Zpráva také uvádí, že na Ukrajině jsou nadále znát dopady války s Ruskem, včetně omezeného přístupu na pole a nízkých cen prvovýrobců spolu s nepříliš ideálními povětrnostními podmínkami. V důsledku války lze čekat i snížení ploch pro pěstování pšenice.

Cena pomerančového džusu vystřelila do rekordních výšin

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám