Hlavní obsah

Na varovné značky v protisměru si řidiči počkají. Stát neví, kam je dát

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S instalací značek Stop: Jste v protisměru ministerstvo dopravy nespěchá. O využití varovných tabulí, které už roky fungují v okolních zemích, rozhodl ministr dopravy Dan Ťok loni v létě. Ani po pěti měsících však stát ani neví, kde by je měl instalovat, natož kdo je vyrobí a kolik zaplatí.

Foto: MD ČR

První testovací značka u modernizovaného úseku D1 na snímku ze srpna 2018

Článek

V neděli 19. srpna 2018 natočil čtenář Novinek bílé auto na dálnici D6 v protisměru, naštěstí se nikomu nic nestalo. Ministr Ťok následující den na Twitteru ukázal, jak bude vypadat značka, která bude řidiče před jízdou v protisměru na dálnicích varovat. Zdálo se, že vše půjde rychle. Začátkem letošního roku ministerstvo slibovalo, že značky budou v provozu už na jaře. [celá zpráva]

Jenže už nyní je jasné, že ještě několik měsíců u vjezdů na dálnice varovné tabule nebudou. O jejich přesném rozmístění totiž stále jedná ministerstvo dopravy, ŘSD a policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Auto v protisměru na dálnici D6Video: Čtenář Novinek

V opačném směru se podle statistik překvapivě ocitne až 300 aut ročně. Varovné značky mohou zachránit život. Například loni po vjetí do protisměru zemřel v mercedesu 28letý Jan Kočka, zahynul přitom i řidič kamionu, do kterého Kočka narazil. [celá zpráva]

Smrtelná byla loni také nehoda, kdy na D1 vjela do protisměru cisterna, zemřel řidič osobního auta a dva lidé byli zraněni. [celá zpráva]

Cisterna vjela na dálnici D1 do protisměru a čelně se střetla s osobním autemVideo: Novinky

„Na vybraných silnicích se začne objevovat během letošního roku v závislosti na tom, jak policie vytipuje rizikové nájezdy a ŘSD zajistí její umístění,” řekla Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Ohledně výroby značky odkázala na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Jsme připraveni tyto informativní tabule zadat do výroby a osadit je na vybraných úsecích. Nyní ještě probíhá technické jednání o finální podobě a přesném umístění značení, které schvaluje silniční správní úřad po stanovisku dopravních inženýrů ministerstva vnitra,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

O umístnění značek má být rozhodnuto v následujících týdnech. Nelze ale vyloučit zdržení vzhledem k formalitám v komunikaci mezi policií a úřady.

Tendr ještě vypsán nebyl

Výrobce značek má vybrat veřejná soutěž. Tendr ale podle ŘSD vypsán dosud nebyl, protože není jasné, kolik značek bude potřeba. Soutěž a výroba zaberou měsíce.

„Naším cílem je tyto dopravní značky umístit na nájezdy dálnic, které jsou nejrizikovějšími místy, co nejdříve. S jejich rozmísťováním počítáme přibližně od poloviny letošního roku,” upřesnila mluvčí resortu dopravy.

S varováním vjezdu na dálnici v protisměru se mohou řidiči setkat například v Rakousku, Německu nebo na Slovensku. Značku s vyobrazením dlaně na žlutém pozadí používají už několik let také ve Slovinsku nebo Chorvatsku. V Česku je v kritických místech, kudy je možné se na dálnici dostat v opačném směru, zatím pouze klasická červenobílá značka „jednosměrka”, tedy zákaz vjezdu všech vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám