Hlavní obsah

Špatné zprávy z chovu na Tachovsku. Nakonec usmrtí všech 750 tisíc nosnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ptačí chřipka se dostala do všech tří hal ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Veterináři proto budou muset postupně utratit veškeré slepice, což je zhruba 750 tisíc, uvedl ve středu dopoledne jejich mluvčí Petr Majer. Jde o vůbec největší ohnisko nákazy v celé České republice.

Areál v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde veterináři od úterý likvidují slepice nakažené ptačí chřipkou.Video: Správa informačních technologií města Plzeň

 
Článek

Původně se virus objevil pouze v jedné hale. „Evidujeme ale hromadné úhyny ve zbylých prostorách, takže jde evidentně o šíření ptačí chřipky. Proto je nutné utratit celý chov,“ řekl Majer.

Podle něj půjde o velmi náročnou akci, personálně i logisticky. „Zatím nejsme schopni říct, jak dlouho potrvá. Utracená zvířata se budou muset vozit i do jiných asanačních podniků, abychom vše zvládli,“ doplnil. Zlikvidovat bude potřeba i miliony vajec.

Jednatel: Škoda může jít až do stovek milionů

Jednatel firmy Česká drůbež, která nosnice v Brodu nad Tichou chová, Zdeněk Pašek je ze situace zdrcený. „Je to pro nás obrovské neštěstí, se kterým se musíme vypořádat. Nevíme, kde ohnisko vzniklo. Musíme počkat na vyjádření epidemiologa. Jsme nová farma, dost nás to, co se stalo, zaskočilo,“ okomentoval.

Začal platit zákaz venkovního chovu drůbeže. Za porušení hrozí tučné pokuty

Ekonomika

Možným zdrojem nákazy by mohli být volně žijící ptáci z nedalekých rybníků. Právě oni bývají často přenašeči viru. Nicméně poslední slovo budou mít až odborníci. „Zatím jsme škody nepočítali, ale půjde o desítky, možná i stovky milionů korun,“ vyčíslil Pašek.

V úterý odpoledne už veterináři začali s utrácením 110 tisíc nosnic z jedné části haly, což bylo první místo, kde se nákaza objevila. Do budovy napouštěli oxid uhličitý. Ve středu ráno hasiči prostory odvětrali a speciální tým začal uhynulá zvířata, přibližně 360 až 400 tun, vynášet do vzduchotěsných nádob a odvážet kontejnery do kafilerie do Biřkova na Klatovsku. Kapacita asanačního podniku je však pouze 100 tun denně. Ve středu odpoledne by mělo dojít na druhou část haly, tedy obdobný počet slepic.

Přibývají další lokality

Podle Majera je situace ohledně ptačí chřipky v České republice velmi vážná. Jenom během prosince se objevilo deset nových ohnisek. Tempo přibývajících lokalit stále zrychluje. Nejnovější ohnisko se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali biologické zásady bezpečnosti a nařízená mimořádná opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je potřeba okamžitě hlásit,“ zdůraznil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se objevila i na Sedlčansku, Děčínsku či v Ostravě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám