Hlavní obsah

Na světové trhy se vrací optimismus, Česku se obloukem vyhnul

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Světové trhy se připravují na růst, což znamená, že společnosti v následujících měsících plánují navýšit investice, aktivitu i počet zaměstnanců. České firmy, které v průzkumu dlouhodobě patří k největším pesimistům, očekávají jen mírné zlepšení. Problémem je především nejistá budoucnost eurozóny, neustálé zvyšování nákladů na suroviny a tlak na ceny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přesto, že krize eurozóny ještě není zdaleka překonána, společnosti na celém světě mají pocit, že je alespoň pod kontrolou. Pozitivní rozpoložení navíc posílily silné zisky ekonomiky USA,“ uvedl Jan Linhart z KPMG Česká republika.

Optimismus se v prvních měsících tohoto roku oproti loňskému říjnu zvýšil jak ve službách, tak ve výrobní sféře. Výrazné zlepšení důvěry je zřejmé zejména v Německu (o 20,6 bodu) a Velké Británii (o 21,7 bodu). Obě země očekávají nárůst především u objemu nových zakázek, a tedy i tržeb. Naopak hodnoty pod průměrem Evropské unie udává Francie, Itálie a Španělsko, přímo v mínusu se pak nachází pouze Česká republika (-0,5 bodu) a Řecko (-45,3 bodu).

Opatrnost na prvním místě

Záporný výsledek České republiky je podle Linharta velkým překvapením. České ekonomice se totiž v porovnání s některými dalšími zeměmi zapojenými do průzkumu rozhodně nedaří tak špatně. „Opatrnost je zřejmě pro Čechy typická, tuzemské firmy se i v minulých kolech průzkumu držely spíše při zemi,“ zhodnotil Linhart.

Podle Linharta české firmy silně pociťují mimo jiné zvyšující se náklady na suroviny, palivo a energii spolu s rostoucí konkurencí – především z Číny, z Asie obecně a z Polska. „Obavy vzbuzuje nízká poptávka ve stavebnictví a možný pokles textilního odvětví,“ dodal Linhart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám