Hlavní obsah

Na regiony postižené těžbou má jít 41 miliard, stát schválil první dotaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkum, inovace, pomoc s hledáním zaměstnání, kultura, ale také energetické úspory. Peníze ze zvláštního dotačního programu na ně mohou čerpat obce, kraje, firmy i výzkumné instituce. Ministerstvo životního prostředí právě schválilo první dotaci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Program má pomoci krajům, které byly závislé na těžbě uhlí. Na archivním snímku jeden z dolů na Mostecku

Článek

Schválené peníze půjdou na Černou kostku v Ostravě, budovu, kde by měla sídlit Moravskoslezská vědecká knihovna, kino, kreativní dílny, učebny či digitalizační laboratoř. Otevřít by se budova měla v roce 2027. „Projekt naplňuje vizi regionu, přechodu od těžby uhlí k těžbě dat,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Operační program Spravedlivá transformace se zaměřuje na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Naplánován je na roky 2021 až 2027. Žádost o dotaci na těžbu lithia na Cínovci přes něj zvažuje například společnost Geomet.

Program rozdělí zhruba 41 miliard korun, různé instituce a firmy už předložily projekty za 20,4 miliardy. „Chtěli bychom podporovat projekty zaměřené na kreativitu, s přidanou hodnotou, aby se mzdy v daných krajích vyrovnaly zbytku republiky,“ řekl Hladík.

Jezero Medard u Sokolova bude přístupné všude a všem

Domácí

„K podporovaným aktivitám patří investice do malých a středních firem, včetně začínajících podniků, investice do výzkumu a inovací a do obnovy a dalšího využití území po těžbě hnědého a černého uhlí. Důležitou součástí jsou i investice do vzdělávání a rekvalifikace,“ dodal pak Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Mezi podanými žádostmi jsou v Moravskoslezském kraji podle Radany Leistner Kratochvílové z ministerstva životního prostředí například Centrum veřejných energetiků či CirkArena, projekt na podporu obnovy průmyslově poškozené krajiny.

V Karlovarském kraji podal žádost projekt Medard, který chce vytvořit z vyloučené lokality na Sokolovsku nový prostor pro trávení volného času.

Díky dalšímu projektu s názvem vl:aštovka by se město Aš dočkalo rekonstrukce historické hasičské stanice a její přeměny na coworkingové centrum s cílem rozvíjet podnikání a zaměstnanost nejzápadnějšího regionu.

V Ústeckém kraji si podaly žádost čtyři projekty. Jedním z nich je Synergys, zaměřený na rozvíjení podmínek pro vývoj a zavádění čistých zdrojů energie. Dalším je například Transformační centrum Ústeckého kraje, které nabídne multifunkční budovu pro coworking, setkávání a další rozvojové aktivity v oblasti energetiky.

Domy kvůli lithiu neprodají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám