Hlavní obsah

Jezero Medard u Sokolova bude přístupné všude a všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v příštím roce by mohlo začít čerpání prvních milionů korun na přípravu revitalizace největšího uměle vytvořeného jezera v Česku, tedy Medardu u Sokolova, které vzniklo zatopením někdejšího hnědouhelného lomu.

Foto: Repro KK, Právo

Součástí stezky by měl být i okruh vedený na pilotech nad jezerem.

Článek

Medard, jehož obvod přesahuje délku deseti kilometrů, by měl být po zokruhování dvou paralelních stezek přístupný veřejnosti z kteréhokoli místa. Tím se stane Medard unikátním nejenom v rámci republiky.

„U mnoha projektů s velkou vodní plochou je problém v tom, že se nejlépe prodávají pozemky, které sousedí s vodou,“ uvedl pro Novinky Pavel Poc, člen představenstva Sokolovské uhelné, která záměr připravuje.

„Pak ale lidé nemohou kolem jezera nebo rybníku ani projít. My jsme tady po diskuzi s vedením firmy, akcionáři došli k tomu, že nosnou idejí tohoto projektu bude slogan: Břeh patří všem,“ podotkl Poc.

Revitalizace Sněžky je u konce, podle ochranářů lépe odolá turistické invazi

Cestování

„Pokud bude projekt zrealizován, tak je v něm ošetřeno, že vždycky projde každý okolo celé vodní plochy jezera Medard,“ doplnil člen představenstva.

Náklady na realizaci jsou zhruba 700 milionů korun

Záměr byl vybrán mezi jedenáct takzvaných strategických projektů v Karlovarském kraji, které mají být financovány z evropských dotací spravedlivé transformaci uhelných regionů.

Právě probíhá proces schvalování projektu, jehož realizace má stát zhruba sedm set milionů korun.

„Pakliže vše proběhne úspěšně, tak někdy v březnu bychom mohli mít finální rozhodnutí a doufám, že bude kladné, protože všude, kde jsme ho představovali, tak byl přijat pozitivně včetně například Bruselu v Belgii,“ konstatoval Poc.

„Věříme, že první čerpání peněz proběhne již někdy v roce příštím. Projektová příprava totiž začne možná ještě dříve, než budeme mít rozhodnutí o realizaci projektu,“ odhadoval a připomněl, že podmínkou čerpání dotací je realizace celého záměru do konce roku 2027.

Celosvětové počty zubrů evropských poprvé v novodobých dějinách pokořily hranici 10 000

Věda a školy

Projekt je rozdělen na etapy, ale je možné, že vzhledem k časové náročnosti se bude stavět naráz.

„Součástí strategického projektu jsou dvě parkoviště, zhruba každé pro dvě stě osobních vozidel plus pro několik autobusů,“ uvedl Poc s tím, že jedno bude stát u obce Habartov a druhé u Svatavy.

„Součástí projektu jsou rovněž dvě stezky, přičemž jedna z nich bude cyklostezkou a in-line stezkou. Vzhledem k tomu, že bude vytvořena z asfaltu, tak bude zároveň sloužit pro integrovaný záchranný systém. A to vše s veřejným osvětlením nebo knoflíky na lampách pro přivolání pomoci,“ popisoval Poc.

Vzniknout by mělo i vyhlídkové místo

„Chybět nebudou ani naučné prvky, kdy budeme edukovat například historii, klimatické změny nebo biodiverzitu. U každého parkoviště má stát malý, ale multifunkční objekt, který bude sloužit jako sociální zázemí s toaletami a možností se umýt,“ uvedl Poc.

„V té habartovské části objektu by mělo vytvořeno i minimuzeum. A my chceme, aby tam vzniklo i vyhlídkové místo, protože z té habartovské strany je nádherný rozhled na jezero,“ pokračoval předseda představenstva.

„Na té svatavské straně měla Svatava i město Sokolov zájem prezentovat nějaké své záležitosti. My tam potřebujeme mít nějaké zázemí pro administrativu a obsluhu, protože projekt je nutné udržet po dobu minimálně deseti let,“ dodal.

Integrovaný záchranný vstup si tam podle něj rezervoval vstup do vody, kdyby potřebovali například se člunem do vody.

Periskopem bude možné pozorovat ryby pod hladinou

Součástí záměru je ještě jedna zokruhovaná doprovodná stezka mlatová určená pro pěší, aby nemusely maminky s kočárky mezi cyklisty a bruslaře.

„Okruhy tedy budou dva a povedou současně vedle sebe. Okruhy by měly doprovázet další prvky, kdy by měl v jednom místě mostek, kdy by se chodilo nad vodou, a v jednom místě má být dokonce kruhová komunikace na pilotech nad vodou,“ popisoval Poc.

„Tam by měla být jakási reverzní vyhlídka, kde se bude možné podívat periskopem pod hladinu, co tam dělají ryby,“ dodal s tím, že cestou mají být různé zastávky, kde by měly vzniknout pikniková místa.

„Tam by bylo možné se zastavit a udělat si tam třeba ohníček a něco si tam opéct nebo se jen se najíst či nasvačit,“ uvedl člen představenstva.

„Určitě nebudou na trase chybět ani jednoduchá dětská hřiště, kde se počítá například ale i s lanovým centrem. Součástí projektu by měla zřejmě být i kořenová čistírna, a to v místě, kde odtékají důlní vody na povrch,“ podotkl Poc.

„Počítá se ale také s vybudováním schodů ke zkamenělým stromům, které by tak měly být mezi Svatavou a Habartovem konečně přístupné veřejnosti,“ uzavřel Poc.

Lidé v Krušných horách se bojí těžby lithia

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Jezero Medard

Výběr článků

Načítám