Hlavní obsah

Ptačí chřipka na Příbramsku je typ přenosný na člověka

Aktualizováno

V ohnisku ptačí chřipky v Trhových Dušníkách na Příbramsku byl prokázán nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali krajské hygieniky, řekl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Lidem, kteří byli v Trhových Dušníkách v kontaktu se zvířaty nakaženými H5N1, bude nařízen lékařský dohled. Do karantény jít nemusejí.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nové ohnisko ptačí chřipky bylo v České republice potvrzeno po více než čtyřech měsících. Nahlásil ho chovatel v Trhových Dušníkách po úhynu pěti hus ze svého malochovu, v němž se dále nacházelo 16 slepic a 11 kachen. Zdrojem nákazy byli nejspíš volně žijící vodní ptáci.

Veterináři o nákaze informovali už v úterý s tím, že na určení subtypu se čeká. „Jde o subtyp H5N1, který na rozdíl od H5N8 může být potenciálně přenosný na člověka. Předali jsme tuto informaci krajské hygienické stanici,” uvedl ve středu Majer.

Hygienici zjišťují, kdo všechno přišel do přímého styku se zvířaty. „Těm lidem potom nařídíme takzvaně lékařský dohled, což znamená, že bude informován praktický lékař, oni se budou pozorovat, a pokud by u nich došlo ke změně zdravotního stavu nebo nějakým potížím, tak okamžitě kontaktují praktického lékaře," řekla mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Na člověka se virus ptačí chřipky přenáší jen zřídka, pak má ale vysokou úmrtnost, nepřežije více než polovina nakažených. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zabil tento vir dosud 455 z celkem 862 nakažených, nejvíc z nich v Indonésii a Egyptě.

Po čtyřech měsících se v ČR znovu objevila ptačí chřipka, je na Příbramsku

Domácí

Zatím nebyla prokázána přenositelnost viru z člověka na člověka. Lidé se ptačí chřipkou mohou nakazit přímým kontaktem s infikovaným ptákem, největší riziko hrozí při zabíjení drůbeže, jejím škubání a při dalším zpracování masa.

Pro člověka je nebezpečný i další podtyp viru ptačí chřipky, označovaný H7N9, který se v posledních letech šířil zejména v Číně. Je sice méně nakažlivý než kmen H5N1, přesto si ale od svého objevení vyžádal na tři stovky lidských životů.

Veterinární správa už dříve uvedla, že zbývající drůbež v malochovu v Trhových Dušníkách byla utracena a že v okolí ohniska bude vymezeno ochranné pásmo, kde budou platit mimořádná veterinární opatření.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 37 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.
Zdroj: svscr.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám