Hlavní obsah

Po čtyřech měsících se v ČR znovu objevila ptačí chřipka, je na Příbramsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba po čtyřech měsících se v ČR znovu prokázala ptačí chřipka. Ohnisko je v malochovu v obci Trhové Dušníky na Příbramsku, Na místě uhynulo pět hus. Zdrojem nákazy byli nejspíš volně žijící vodní ptáci, sdělil v úterý za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Chovatel nahlásil úhyn pěti hus ze svého malochovu. V něm se dále nacházelo 16 slepic a 11 kachen. U jedné z kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku," dodali veterináři. Zbývající drůbež veterináři utratili. V okolí ohniska se vytyčí ochranné a dozorové pásmo, kde budou zpřísněné podmínky například na přesun drůbeže.

Česká republika tímto přijde o status země prosté ptačí chřipky, což může ztížit obchod s drůbežím masem a vejci se zeměmi mimo Evropskou unii. Status měla od 26. července.

Čína ohlásila první případ lidské nákazy ptačí chřipkou

Svět

"Virus ptačí chřipky je v populaci volně žijících ptáků evidentně do jisté míry stále přítomný, i když je infekční tlak ve srovnání s chladným zimním a jarním obdobím nízký," uvedl mluvčí. Chřipka se v posledních letech na podzim v ČR nevyskytovala. "Je proto i nadále nutné dodržovat pravidla hygienické bezpečnosti v chovech, zejména zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky," doplnil Majer.

Zákaz výstav ptactva či burz drůbeže

V pásmech okolo ohnisek veterináři vyhlásí mimořádná veterinární opatření, která omezí přesuny drůbeže. "Budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže a bude zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva, které představují velké riziko šíření nákazy," sdělil Majer.

V ČR bylo letos vyhlášeno 38 ohnisek ptačí chřipky, toto je 39. Letos se v Česku v souvislosti s touto nemocí utratilo zhruba čtvrt milionu ptáků, citelně zasaženy byly např. chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám