Hlavní obsah

Vláda projedná uzákonění hromadné žaloby kvůli Bohemia Energy

• Aktualizováno

Pád dodavatele energií Bohemia Energy (BE), který měl 900 tisíc zákazníků, bude mít nejspíš soudní dohru. Bývalí klienti se proti této společnosti bouří. Hodlají ji žalovat a mohli by mít naději na odškodnění. Soud by teoreticky mohl spojit soudní řízení v jedno. Šlo by tak de facto o „hromadnou žalobu“, která oficiálně v Česku neexistuje. Vláda chce ovšem v pátek uzákonění hromadné žaloby projednat, oznámil premiér Andrej Babiš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle Babiše by už v pondělí mělo být navíc hotové trestní oznámení kvůli postupu Bohemia Energy, která podle všeho ukončila svou činnost ve chvíli, kdy se jí obchodně přestalo dařit.

Nespokojeným klientům BE, kteří chtějí firmu žalovat, nabídla pomocnou ruku společnost LitFin, která je chce právně zastupovat. Podle firmy pravděpodobně vznikl zákazníkům BE nárok na odškodnění, které spočívá v rozdílu mezi cenou, kterou budou muset zaplatit za spotřebované energie novému dodavateli, a cenou, kterou by zaplatili, kdyby BE dodržela smlouvu.

Z režimu DPI odešla od ČEZ už více než třetina odběratelů

Ekonomika

Společnost tak vyzvala všechny poškozené organizace, firmy i lidi k nezávazné registraci s tím, že se postará na své náklady o vymáhání jejich nároku. Podíl by získala, až pokud úspěšně vymůže kompenzaci. „Větší díl přitom zůstane klientovi,“ řekl k tomu Eisenreich. Podle serveru iRozhlas.cz už se na LitFin obrátily tisícovky bývalých zákazníků BE.

Otázkou však je, jak bude v takovém případě jednat soud. Podle českého zákona se totiž nároky poškozených musí uplatňovat jednotlivě. Zástupce LitFinu Jan Eisenreich nicméně tvrdí, že soud může různá řízení, v nichž jde o stejnou věc, spojit v jedno. A vytvořit tím de facto stav, kdy projednává „hromadnou žalobu”, jež není v českém právu zakotvena tak jako třeba v anglosaských zemích.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

Piráti mapují majetek

Piráti současně zveřejnili informaci, že majitel Bohemia Energy Jiří Písařík se pokusil převést některé ze svých nemovitostí v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Transakce předběžným opatřením zastavil Městský soud v Praze.

Piráti zmapovali majetek, který by se Písařík podle nich mohl pokusit převést, a seznam zaslali ho Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Upozornili, že v případě, že by klienti získali nárok na odškodnění, mohlo by toto být ohroženo.

Vláda podá kvůli pádu Bohemia Energy trestní oznámení

Domácí

Pirátský analytik Janusz Konieczny jednání označuje za účelové převádění majetku. „Poškození zákazníci Bohemia Energy nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci a je naší povinnosti bránit jejich práva," uvedl v tiskové zprávě.

Kriminalisté podle něj musí podrobně sledovat další snahy o účelové převádění majetku. „Analytický tým Pirátů zmapoval rovněž téměř 100 pohledávek Bohemia Energy a všechna zjištění jsem v dopise zaslal Vrchnímu státnímu zastupitelství," doplnil Konieczny. Soupis obsahuje i informace o dalším majetku.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900 tisíc jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám