Hlavní obsah

Vláda podá kvůli pádu Bohemia Energy trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda kvůli pádu Bohemia Energy podá trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání, řekl v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pořadu na Facebooku. Znovu chce prosadit institut hromadné žaloby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo společnosti Bohemia Energy na pobočce jejího zákaznického centra

Článek

„Připravuje se trestní oznámení za vládu, které podá a podepíše vicepremiér (Karel) Havlíček, ohledně podezření na podvodné konání a vrátíme se k institutu hromadných žalob,“ uvedl Babiš s tím, že vláda návrh na možnost podávat tyto žaloby projedná v pátek.

„V každém případě doporučuju, abyste jste se koordinovali. Hromadná žaloba, to znamená jedna žaloba a stovky nebo tisíce lidí, dnes není možná, ale můžete se koordinovat, společně postupovat vůči této skupině firem,“ dodal premiér.

Neotálejte s výběrem nového dodavatele, vyzval zákazníky Bohemia Energy úřad

Ekonomika

„Já jsem dneska o tom diskutoval opakovaně s panem Havlíčkem a údajně jsou to nějaké evropské směrnice, to znamená, že váš dodavatel může ukončit dodávky. V normálním byznyse to je tak, že vy si nakoupíte elektřinu někde jinde a vyúčtujete mu rozdíl, ale tady údajně to neplatí. Nerozumím tomu,“ uvedl.

„Hlavní problém, který řešíme je, že když jste měli smlouvu s Bohemia Energy a on ji ukončil, tak nastupuje dodavatel poslední instance (DPI). Pokud si vezmete dodavatele na šest měsíců, tak rozpočítají zálohy na šest měsíců a ty jsou obrovské. Lepší je vzít si dodavatele na delší období (standardního dodavatele, nikoli DPI - pozn. red.). Ale co my hlavně řešíme s ERÚ a doufejme, že už v pondělí se to dořeší, je zastropování těch záloh. Ideální by bylo, kdyby ti, kteří byli podvedeni, platili stejné zálohy. Uvažujeme i o dalších alternativách,“ doplnil Babiš s tím, že ministerstva vyjednávají o možnostech poskytnutí mimořádné pomoci jako u tornáda.

Bohemia Energy – největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se zhruba 900 000 odběrnými místy – se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. Oznámila to 13. října s tím, že důvodem je přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

Herec Pavel Liška se omluvil za Bohemia Energy

Domácí

Dodavatelem poslední instance (DPI) jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR). V režimu DPI budou lidem dodávat energie půl roku.

Pro klienty Bohemia Energy už nižší ceny

Ekonomika

Energetický regulační úřad (ERÚ) proto doporučuje zákazníkům Bohemia Energy, aby si nového dodavatele vybrali co nejdříve. Je to pro ně cenově výhodnější. DPI nyní slouží podle úřadu spíše jako záchranná síť, aby nezůstali bez energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám